Sprokkelmarkt

Kalender
Evenementen
Datum
29 februari 2020

Beschrijving

Zaterdag 29 februari van 10.00 tot 16.00 uur | Oók nieuwe exposities

OLDEBROEK - Het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek houdt op de laatste zaterdag van februari de Sprokkelmarkt in en rond het museum met een voor jong en oud aantrekkelijk programma. Er is voor elk wat wils als het gaat om het bij elkaar sprokkelen van lekkere hapjes. Een speciale rol is er tijdens de Sprokkelmarkt voor de in 2020 100-jarige imkersvereniging Wezep | Hattem | Oldebroek. De exposities ’75 jaar bevrijding’, een tentoonstelling met kinderwagens uit oma’s tijd en de schilderijen van Attie van den Berg zijn ook te zien.


Het Sprokkelmarktprogramma belooft veel goeds. De bezoekers krijgen zaterdag 29 februari allerlei lekkere hapjes uit oma’s keuken voorgeschoteld, waaronder balkenbrij, knieperties, en wentelteefjes. De in de regio begeerde pannenkoeken ontbreken niet op het Sprokkelmarktprogramma. Ook zijn er tongstrelende verrassingen uit Syrië. Boerderijwinkel IJscowd is met streekproducten op de Sprokkelmarkt.

Varken

Bijzonder tijdens de Sprokkelmarkt is ook het uitbenen van een op een ladder hangend half varken in de werkschuur. Slager Wim van Asselt maakt de bezoekers wegwijs over de binnenkant van het varken. Het halve varken wordt in diverse porties verkocht aan de bezoekers.

Oude ambachten

Zaterdag 29 februari kunnen de bezoekers ook kennismaken met oude ambachten, zoals mutsenplooien, kantklossen, weven, kralen breien, glas in loodramen maken. Oók is er een demonstratie karnen.

Imkers 100 jaar

Een hoofdrol is er tijdens de Sprokkelmarkt voor de in 2020 100 jaar bestaande imkersvereniging Wezep | Hattem | Oldebroek. De imkers willen op de Sprokkelmarkt zoveel mogelijk laten zien van het proces dat bijen nectar uit bloemen zuigen en de uiteindelijke omzetting tot honing. Ook de rol van de imker wordt hierbij belicht, evenals korven vlechten.

Dick Hup van de bijenclub vertelt dat het houden van bijen van cruciaal belang is voor de bestuiving van ons voedsel. ”De voedselproductie van veel soorten groenten en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen van vooral hobby-imkers.” De ongeveer 90 leden en donateurs tellende imkersclub heeft in de zomermaanden tussen de 600 en 700 bijenkasten en korven in de regio staan.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest opent de imkersvereniging in juni een nieuwe en grotere bijenstal bij het clubhuis aan de Voskuilerdijk in Hattemerbroek met een multifunctionele ruimte voor o.a. educatie voor scholieren, voor opleiding van de leden en het hygiënisch verwerken van honing. Op de Sprokkelmarkt kunnen de bezoekers kennis maken met de imkers. Uiteraard is er honing te proeven en natuurlijk ook te koop.

Toegangsprijs

Ondanks allerlei extra Sprokkelmarktactiviteiten hanteert het Boerderijmuseum zaterdag 29 februari de normale toegangsprijzen: t/m 4 jaar gratis toegang; van 5 t/m 12 jaar € 2,25 en vanaf 13 jaar € 4,50. Gratis parkeren en degenen die een Museumkaart hebben kunnen gratis naar binnen. Meer informatie op: www.boerderijmuseum.nl

Foto 1

Zaterdag is er voor de fijnproevers o.a. balkenbrij op de Sprokkelmarkt, de bereiding van dit oude gerecht heeft iets mysterieus….