Masterclass over de Nederlandse muziekcultuur uit de Gouden eeuw

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
15 september 2018

Beschrijving

 MG 0258

ELBURG - Zaterdagmiddag 15 september zal organist Jaap Jan Steensma een masterclass geven over de Nederlandse muziekcultuur van de 17e en 18e eeuw. Bij de masterclasses in het museum wordt steeds één onderwerp uit de orgel- of muziekgeschiedenis diepgravend behandeld door een deskundige, omlijst door beelden en/of muziekfragmenten die samen worden beluisterd en door de deskundige van commentaar worden voorzien.


 

Steensma zal in zijn masterclass vanzelfsprekend ingaan op het kerkorgel, maar ook huiselijke muziekcultuur komt aan de orde. Daarbij is tevens aandacht voor koraalboeken, improvisatiecultuur en de invloed van orkestmuziek. Uitgegaan wordt van berichten van tijdgenoten in Nederlandse archieven en van berichtgeving van bijvoorbeeld buitenlandse toeristen. Steensma zal zijn masterclass omlijsten met muziekfragmenten, waarvan een aantal door hemzelf gespeeld zal worden.

Jaap Jan Steensma is organist van het Hinsz/Flentrop-orgel van de Universiteit Utrecht, van twee Hilversumse kerken (de Onze-Lieve-Vrouwe en de Heilig Hartkerk) en (als assistant) van de Holy Trinity Anglican Church in Utrecht. Daarnaast speelt hij regelmatig basso continuo of ‘groot orgel’ in vocale en/of instrumentale concerten. Sinds het cum laude afronden van zijn adviseursopleiding (LOTO) werkt Jaap Jan als gecertificeerd orgeladviseur. Als docent Historical Documentation and Performance Practice is hij sinds enige jaren verbonden aan de Oude Muziek-afdeling van de HKU-Utrechts Conservatorium.

De toegang voor de masterclass bedraagt € 10 per persoon. Belangstellenden wordt met klem verzocht zich (ruim) vantevoren aan te melden, via info@nationaalorgelmuseum.nl, alternatief via 0525 68 4220 (tijdens openingstijden van het museum). Zonder aanmelding kan helaas geen toegang worden verleend.

Datum en tijd van de masterclass: zaterdagmiddag 15 september om 14.00 uur in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg. Inclusief een pauze met koffie/thee duurt de masterclass tot circa 16.00 uur.