Liedconcert in de muziekkamer

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
2 februari 2020

Beschrijving

liedconcert

ELBURG -  Mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch brengen op 2 februari een liedconcert in de muziekkamer aan de Beekstraat 38 in Elburg. Zij brengen een gevarieerd programma met prachtige liederen. Aanvang concert om 15.00 uur. Kaarten zijn €17,50. Dit is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop.

A New Wondrous Tide!
In juli 2018 nemen Vital en Ruth een nieuw album op. Bij een nieuw album hoort een nieuw programma! Liederen van Gustav Mahler en Richard Wagner omarmen in dit programma die van Edward Elgar, de meest Europese onder de Britse componisten: de Rückert Lieder, de Sea Pictures en de Wesendonck Lieder. Het zijn liederen waarin de mens zich afvraagt waar zij staat in het universum en op welk punt in de eeuwigheid zij zich bevindt. In deze queeste zoekt zij houvast in de natuur. Aan zee of in de broeikas verschijnen beklemmende of bevrijdende beelden over verleden, heden en toekomst. De drie componisten suggereren in hun muziek het heelal, de ruisende
golven en soms ook de stilte van eenzaamheid, waarbij ze voelbaar maken hoe de woorden van de gedichten soms naar binnen kijken en soms naar buiten, in de oneindige verte. Hoewel er hier en daar gesproken wordt over de dood en het graf, betekenen die geen eindpunt, maar eerder een nieuw begin, met verwondering bekeken.

‘Zie mij zoals ik ben’, lijken de Rückert-Lieder uit het late deel van Mahlers carrière te willen zeggen; Elgar, de veertig al gepasseerd, proeft ten tijde van de Sea Pictures net pas van de internationale roem die hem deel zal worden; Wagner, die de Wesendonck-Lieder tot zijn persoonlijkste werk rekende, laat klanken en frasen horen die later terug zullen komen in zijn opera Tristan und Isolde, een werk dat een nieuwe richting zal geven aan de muziek. De liederen op dit album kijken dus niet alleen naar het verleden of de voorbije jeugd, maar luiden ook een fascinerende toekomst in.