Buitenconcerten The Novelties

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
3 juli 2021

Beschrijving

knipsel 3837760622

ELBURG - The Novelties geeft op zaterdag 3 juli om 13.00 uur een buitenconcert in de Kloostertuin  aan de Jufferenenstraat 8 in Elburg en om 15.00 uur op Landgoed Morren aan de Oostendorperstraatweg 69 in Oosterwolde. Het 5 koppige ensemble speelt muziek uit de jaren '20, ook wel de "Roaring Twenties' genoemd. Na de eerste wereldoorlog ontstond in New York een enorme welvaart waardoor het uitgaansleven een geweldige boost kreeg. Nieuwe muziekstijlen zoals jazz, werden populair bij het grote publiek. Jonge opkomende componisten zoals de legendarische George Gershwin, gebruikten de nieuwe en opwindende klanken op een creatieve manier in hun eigen muziek. Er werden vele dansbandjes opgericht die live in clubs speelde. Rudy Wiedoeft was in de jaren '20 de grote ster op de saxofoon. Zijn virtuositeit, energie van spelen en eigen innovaties zoals het lachen op de saxofoon waren spectaculair en nieuw voor die tijd. 

In de jaren erna werd de bioscoop ook erg populair. Laurel en Hardy zijn wel het meest bekende koppel uit deze tijd. Bijzonder was dat films live begeleid werden door een orkestje.

"Roaring 20s" is een mooi en afwisselend programma dat extra bijzonder gemaakt door het gebruik van zeldzame instrumenten zoals de Swanee Sax (schuifsaxofoon), bassaxofoon, C-melody-saxofoon, contrabasklarinet en de metalen klarinet.