Duurzame Kruikerk een voorbeeld voor de regio

Kalender
Overig
Datum
14 november 2019

Beschrijving

kruis

Informatieavond op 14 november

WEZEP - Donderdagavond 14 november vindt de informatieavond ‘Kerk & Duurzaamheid’ plaats in de Kruiskerk in Wezep. Tijdens deze avond vertelt de Kruiskerk over haar ontvangen energieadvies en laten ze de maatregelen zien. Ook onderwerpen zoals pioniersplekken en Fairtrade Kerk komen aan bod. Daarnaast kunnen vertegenwoordigers van geloofsgebouwen op deze avond vragen stellen over verduurzaming van hun eigen gebouw. De avond wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Oldebroek en Elburg in samenwerking met de Kruiskerk en Veluwe Duurzaam.

 Kruiskerk als voorbeeld

Dat de avond voor de tweede keer plaats vindt in de Kruiskerk heeft een mooie aanleiding. In 2017 is er door twee onafhankelijke energieadviseurs, Gerald Groeneveld uit Wezep en Dick Tolsma uit Franeker, een energieadvies opgesteld hoe de kerk het beste verduurzaamd zou kunnen worden.

Het energieadvies is mogelijk gemaakt door de gemeente Oldebroek met als doel dat ook andere besturen van geloofsgebouwen hier hun voordeel mee kunnen. Zo kunnen zij ook een goed plan van aanpak maken voor hun eigen gebouw.

Renovatie, hapjes en fairtrade

Tijdens de avond op 14 november geeft de Kruiskerk een kijkje in de keuken hoe zij hier invulling aan heeft gegeven. Wat zij heeft gedaan om hun gebouw te verduurzamen en daarmee ook hoe zij het gebouw toekomstbestendig heeft gemaakt. Er is een gevarieerd programma. Naast uitleg over de renovatie vertelt Kookdominee Han Wilmink over de pioniersplek ‘Maal en verhaal’.  Harry Klein Obbink van de Ichthuskerk in Voorthuizen geeft een presentatie over wat zij hebben gedaan om een groene kerk te worden met de titel ‘Fairtrade Kerk’. Ook is er tijd om vragen te stellen en kennis uit te wisselen.

Jaarlijks vinden er Kerk & Duurzaamheid bijeenkomsten plaats met als doel om besturen van geloofsgebouwen op weg te helpen om hun gebouw en kerkbeheer te verduurzamen. Bestuurders, gebouwbeheerders, kerkrentmeesters en andere personen die betrokken zijn bij het beheer van geloofsgemeenschappen uit de regio Noord Veluwe zijn van harte uitgenodigd om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn op 14 november, de avond begint om 19:30.

Aanmelden via www.veluweduurzaam.nl/advies/geloofsgebouwen of neem contact op met Dian Schutte via 0525-701015.

Kerk & Duurzaamheid Wezep: 14 november 2019, 19:30-21:30 uur, Kruiskerk Wezep, Kerkweg 6, 8091 GA Wezep.