Herdenkingsplechtigheid basisscholen bij oorlogs- en verzetsmonumenten

Kalender
Overig
Datum
12 april 2021

Beschrijving

thumbnail Herdenking 2020

ELBURG - Op maandag 12 april 2021 vindt om 13.30 uur bij de verzets- en oorlogsmonumenten in Elburg, Doornspijk en ’t Harde de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Op deze dag herdenken de deelnemende scholen dat op 19 april 1945 de gemeente Elburg door de geallieerden is bevrijd. Overal in het land herdenken scholieren de slachtoffers bij de verzets- en oorlogsmonumenten. Het streven is de leerlingen vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter de monumenten ligt.

Dit jaar vindt de herdenkingsplechtigheid voor de 36e achtereenvolgende keer plaats. In 1985 heeft de voormalige stichting Februari 1941 het initiatief genomen tot het in gang zetten hiervan. Ondertussen is het project ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In verband met de coronamaatregelen is er dit jaar één groep leerlingen van één basisschool aanwezig per monument.

De leerlingen van één groep 8 van basisschool De Wildemaet herdenken de slachtoffers bij het verzetsmonument dat staat op de stadswal in Elburg. Bij het oorlogsmonument aan de Veldweg in Doornspijk zijn de leerlingen van groep 7 van CBS De Regenboog aanwezig en bij het oorlogsmonument aan de Drostenweg komen de leerlingen van groep 8 van CBS De Regenboog uit Doornspijk. Bij het monument aan de Eperweg in ’t Harde komen de leerlingen van OBS De Blerck.