Herdenkingsplechtigheid basisscholen bij oorlogs- en verzetsmonumenten

Kalender
Politiek en overheid
Datum
18 april 2019

Beschrijving

Op donderdag 18 april 2019 vindt om 13.30 uur bij de verzets- en oorlogsmonumenten in Elburg, Doornspijk en ’t Harde de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Op deze dag herdenken de deelnemende scholen dat op 19 april 1945 de gemeente Elburg door de geallieerden is bevrijd.
Overal in het land herdenken scholieren de slachtoffers bij de verzets- en oorlogsmonumenten. Het streven is de leerlingen vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter ‘hun’ monument ligt. Dit jaar vindt de herdenkingsplechtigheid voor de 33e achtereenvolgende keer plaats. In 1985 heeft de voormalige stichting Februari 1941 het initiatief genomen tot het in gang zetten hiervan. Ondertussen is het project ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
De leerlingen van groep 7 van de basisscholen uit Elburg herdenken de slachtoffers bij het verzetsmonument dat staat op de stadswal in Elburg. Bij het oorlogsmonument aan de Veldweg in Doornspijk zijn alle basisschoolleerlingen groep 7 uit Doornspijk aanwezig en bij het oorlogsmonument aan de Drostenweg komen de leerlingen van de Ds. Baxschool, De Mattanja en De Regenboog samen. Bij het monument aan de Eperweg in ’t Harde komen de leerlingen van Jeanne d’arc, Sterrenlicht, Blerck en De Parel samen.