lente

Nu we niet met z'n allen naar buiten mogen of kunnen, proberen we u toch een beetje het lentegevoel over te brengen

Foto's Anja van Boven

Schrijf reactie (0 Reacties)

IMG 7709

OLDEBROEK - In het voorjaar wil het 's nachts nog weleens vriezen. Om te voorkomen dat  opengaande knoppen en bloesem bevriezen spuiten telers de bomen nat met water. Het bevriezen van dit water op de knoppen en bloesem voorkomt dat de toekomstige vrucht beschadigd raakt.  Bij fruittuin Verbeek in Oldebroek werd tijdens de nachtvorst van maandag op dinsdag druk gesproeid.

Foto's André ter Velde

Schrijf reactie (0 Reacties)

Logo Slaap Lekker

Deze week is het de Slaap Lekker Week van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

ELBURG - Noord-Veluwe. In alle Noord-Veluwse gemeenten doen kinderen uit groep 7 samen met hun ouder/verzorger een slaapquiz. Omdat ze de quiz thuis online kunnen invullen, kan de Slaap Lekker Week gelukkig ‘gewoon’ doorgaan voor de kinderen.Via de quiz komen ze te weten wat een goede slaap is, wat het met je doet en dat slapen belangrijk is om je lekker fit te voelen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1110599

- door Alida Bosma -

Wandelen op het Zuiderzeepad betekent kilometers genieten van prachtige uitzichten op het IJsselmeer ,Monumentale Hanze stadjes zoals Enkhuizen , Kampen en Elburg, en lopen over speciaal voor wandelaars opengestelde dijken! De 490 km lange route rond het gouden hart van Nederland biedt letterlijk zicht op gemeenschappelijke strijd tegen het water van de gebieden rond de voormalige zuiderzee. Onze eerste etappe is van de zwarte Dijk bij Kampen naar de begraafplaats in Oosterwolde. We gaan vroeg op pad. Maar ondanks de stralende zon en blauwe lucht is de wind gemeen koud. Het open Polderlandschap met zijn kolken en andere waterpartijen is prachtig en tevens een vogelrijk rust gebied.

Foto's Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

jeffrey

In de serie 75 Jaar Bevrijding neemt Jeffrey Koerhuis je mee door 75 onbekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Samen met historici, musea, ooggetuigen, nabestaanden, schrijvers en verzamelaars probeer ik een duidelijk overzicht van de periode 1930/1945 te geven en daarnaast onjuiste verhalen de wereld uit te helpen.

 

75 Jaar Bevrijding / Afl. 2. Werkverschaffing

n deze tweede aflevering vertelt Ben Hogendoorn over de Werkverschaffing: een overheidsmaatregel uit de jaren 30, met als doel zoveel mogelijk werklozen weer aan het werk te zetten. In de naam zit dus letterlijk de betekenis: Werk Verschaffen.

 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Isala entree

ZWOLLE - ‘Een hart onder de riem voor al onze medewerkers.’ Zo vat bestuursvoorzitter Rob Dillmann het bezoek van koning Willem Alexander aan het ziekenhuis vrijdagmiddag samen.  Het werkbezoek startte met een rondetafelgesprek over hoe Isala zich heeft voorbereid op deze crisissituatie. Aan tafel zaten leden van de Raad van Bestuur, Stafbestuur,  intensivist, arts-microbioloog. en de crisiscoördinator. Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op zo’n heftige periode?  Wat doen we op het gebied van infectiepreventie en hoe werken we samen in de regio?

Matje Pleijter en Joëlle Heetebrei werken in de zorg in Isala en waren enthousiast over het bezoek van Willem Alexander vandaag.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

custom

ELBURG - Het klimaat verandert. Dat betekent dat we vaker te maken hebben met hogere temperaturen, droge periodes en piekbuien. Samen kunnen we in actie komen om die effecten van de klimaatverandering op te vangen. Waterschap Vallei en Veluwe stimuleert initiatieven van inwoners door subsidie te verlenen.

Stimuleren

Samen met gemeenten treft het waterschap veel maatregelen in de openbare ruimte. Omdat ook in particulier eigendom maatregelen nodig zijn, wil het waterschap initiatieven van inwoners stimuleren. Zowel in stedelijk gebied als in landelijk gebied.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

geldkrant

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wiel Logo

ELBURG - Of van alles door elkaar? Het is een vreemde tijd. De wereld lijkt hier en daar stil te staan, terwijl de lente zich ontvouwt. Op tv en social media zien we taferelen die rechtstreeks uit films lijken te komen. De samenleving zoekt naar manieren om elkaar te ondersteunen en contact te houden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ben tomlow

Tot eind dit jaar, was COVID-19 een verre ziekte in China. Inmiddels lijkt het virus overal de kop op te steken. Isala longarts Ben Tomlow: ‘Omdat het een nieuw virus is, is het lastig inschatten hoe patiënten reageren en wat er nog op ons afkomt.’

'Je wilt als dokter altijd een goede inschatting maken'

Wat zie je bij patiënten?

‘Je wilt als dokter altijd een goede inschatting maken. Kan iemand naar huis? Of toch nog niet. Daar zijn wij heel voorzichtig mee. Want soms lijkt het of het beter gaat met iemand en dan is het even later toch weer mis. Dan laten wij mensen liever nog even in het ziekenhuis, bij twijfel en zolang de capaciteit dat nog toelaat.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

voedselbank

ELBURG - Voedselbank Elburg - Oldebroek heeft een tekort aan zuivel, groente en vlees. De laatste weken komen deze producten bijna niet meer binnen. Uitgangspunt van voedselbanken is dat er een voedselpakket wordt verstrekt, waarmee het gezin drie tot vier warme maaltijden kan bereiden. De voedselbank beschikt over voldoende aardappelen, rijst en pasta, maar daar hoort ook groente bij, en als het kan af en toe een stukje vlees. Graag zou de voedselbank groente kopen, maar heeft daar geen middelen voor en kan die niet uit de middelen voor de exploitatie betalen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

2020 03 Afhaal Bieb

ELBURG - Bibliotheek Noord-Veluwe biedt leners de mogelijkheid om op afspraak boeken of dvd’s te halen. Afgelopen week is er getest met de Afhaal Bieb. In iedere gemeente is er nu de mogelijkheid om een verrassingstasje te halen. Sinds 16 maart zijn alle bibliotheekvestigingen gesloten door de corona maatregelen. Directeur Hetty van de Weg heeft met haar team gezocht naar een manier om de leners toch van boeken te voorzien: “We leven in een verwarrende tijd, er komt veel op mensen af. Boeken kunnen een rol spelen bij het gevoel van welzijn van de inwoners. Om even de zinnen te verzetten, voor wat ontspanning en voor mensen die nu veel alleen zitten”. En de Afhaal Bieb werkt, merkte Hetty van de Weg “De reacties van de bezoekers zijn echt een aansporing voor ons om door te gaan. De leden zijn zo blij dat ze weer kunnen lezen, nu merk je echt het belang van de Bibliotheek voor de samenleving!”.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

noa

Vermist op 't Harde:
Schildpadpoes met wit "Noa" (Oostloo)

Vermist in Doornspijk:
Zwart/witte kater "Swieber" (Verlengde Haerderweg)

 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

wie

ELBURG - Normaal bieden de buurtsportcoaches wekelijks verschillende beweegmomenten aan voor ouderen. Helaas is dat op dit moment niet meer mogelijk. Toch wil WIEL de ouderen wat bieden, alleen is het lastig om ze te bereiken. Niet iedereen heeft namelijk, Facebook, Youtube, een laptop/ipad of zelfs internet.

WIEL is opzoek naar ideeën/mogelijkheden om deze doelgroep te bereiken. Zijn er ideeën dan mogen deze gemaild worden naar andrea.voorn@wiel.nl.

Schrijf reactie (0 Reacties)

mkbhelpt

ELBURG - Ondernemers worden hard getroffen door de maatregelen en onzekerheden als gevolg van het corona-virus. Een groep van zeven enthousiaste ondernemers uit Elburg en Nunspeet is daarom gestart met een initiatief om lokale ondernemers te helpen om de corona-crisis heelhuids door te komen. Zij doen dat op verschillende manieren:

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

jeffrey

In de serie 75 Jaar Bevrijding neemt Jeffrey Koerhuis je mee door 75 onbekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Samen met historici, musea, ooggetuigen, nabestaanden, schrijvers en verzamelaars probeer ik een duidelijk overzicht van de periode 1930/1945 te geven en daarnaast onjuiste verhalen de wereld uit te helpen.

75 Jaar Bevrijding / Afl.1. Vooroorlogs Nederland

 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

waterschapvv

ELBURG - Waterschap Vallei en Veluwe baggert deze maand de vijver aan de Arent toe Boecoplaan. Baggeren vindt één keer in de vijf á tien jaar plaats en is bedoeld om watergangen uit te diepen. Dit is noodzakelijk voor een goede afvoer van regenwater, voor schoner (sloot)water en voor een gezond planten- en dierenleven in vijvers en sloten.

De vijver aan de Arent toe Boecoplaan graven we in het midden tot een 2,2 meter diepte uit. Langs de kant wordt voor de veiligheid een ondiepe bodem aangehouden. Om effectief te werken, verlaagt het waterschap het waterpeil. Na het uitdiepen wordtwe langs de kant een “horizontale” oever uitgegraven, voor vissers en anderen om van het water te genieten.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wiel Logo

ELBURG - Heb jij een buurtwhatsappgroep? Dan komt WIEL graag met u/jou in contact. Via het Sociaal Trefpunt en het nummer van WIEL komen veel vragen binnenvan inwoners. Vragen om boodschappen te doen, om de hond uit te laten en om een luisterend oor, enz. 'Als we contact hebben met de buurtwhatsapp groepen, kunnen we misschien om hulp in de eigen straat vragen. Hulp dichtbij," aldus WIEL..

Reageer via info@wiel.nl of 0525-681212

Schrijf reactie (0 Reacties)

culturele stichting elburg

ELBURG -  De Culturele Stichting Elburg heeft besloten de lezing "Entartete Muziek" , niet door te laten gaan. Dit in verband met het heersende Coronavirus. Echter, in het najaar wil de stichting een nieuwe cyclus van drie avonden plannen over en met muziek. Nadere informatie volgt te zijner tijd. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

droppie

Nog inspiratie nodig voor een thuisles rondom klimaat en water deze dagen? Kijk dan op www.droppiewater.nl De website is speels, leerzaam en interactief. Kinderen komen via kleurplaten, lesbladen, games en proefjes van alles te weten over water en waterschappen: droge voeten, sterke dijken en voldoende schoon water.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)