793810 400884276671521 2034303041 o

ELBURG - De Botterstichting houdt op 22 april een open dag in de hoop mensen zo enthousiast te krijgen dat ze zich als vrijwilliger aanmelden. De Open Dag gaat spectaculair van start met de tewaterlating van het vlaggenschip van de Botterstichting: de EB 24. Interim-burgemeester, drs. Harry Dijksma, is bereid gevonden de plechtigheid te verrichten. Om 11.00 uur zal de EB 24 van stapel lopen bij Botter-Museumwerf “De Hellege” aan de Havenkade.

Het is niet de eerste keer dat de EB 24 symbolisch te water wordt gelaten. Het ruim honderd jaar oude schip heeft al verschillende opknapbeurten en restauraties ondergaan. Het schip wordt al drie generaties lang door de familie Leusink in de vaart gehouden. ‘Bij deze restauratie is de laatste originele legger eruit gehaald’, meldt Cees Leusink, scheepstimmerman bij de Botterstichting Elburg. ‘Mijn vader weet nog dat het schip rondom in ’t blik zat toen het ruim 40 jaar geleden aangekocht werd door de oprichters van de Botterstichting. En mijn zoon heeft als stagiair van zijn school in het Leer- Werkproject allerlei klussen aan de EB 24 gedaan.

En geklust wordt er veel bij de Botterstichting, want inmiddels bestaat de vloot uit zes botters, twee punters, een bons, en kotter, een kubboot en een jeugdbotter; de EB 47. Er wordt getimmerd, gebreeuwd, gekrabd, gelakt en gebrand. Er worden zeilen gerepareerd en de motoren krijgen elk jaar een onderhoudsbeurt. Natuurlijk wordt er veel gevaren; met gasten aan boord om geld in het laatje te krijgen, maar ook aan zeilwedstrijden wordt meegedaan.

Al dat werk en al die uren die in het onderhoud van de botters wordt gestoken, zou onbetaalbaar zijn als het niet allemaal door vrijwilligers werd gedaan. En daarom is de Botterstichting altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Er is op de werf van alles te doen. Of ben jij iemand die graag wil varen, maar nog geen vaarbewijs heeft? Meld je aan en doe bij ons de opleiding. Gun jezelf de uitdaging om met deze mooie historische vaartuigen te varen. We begeleiden je hier graag bij.

Ben je geïnteresseerd, loop dan binnen tijdens de Open Dag op 22 april om een kijkje te nemen hoe het allemaal gaat of neem contact op met de secretaris van de Botterstichting Anko van der Wielen via info@botterselburg.nl  of bel met Anko naar 06-49749111.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment