IMG 73551

Tweede weekend van september

ELBURG – Om de historie en identiteit van Hanzestad Elburg te leren kennen, moet u het tweede weekend van september in Elburg zijn. Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september staat de Vestingstad in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. Dit jaar is het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. Het driedaagse evenement heeft een divers programma voor jong en oud. Waaronder een vlootschouw, botterwedstrijd, exposities, rondleidingen met gids, oldtimershow en live optredens van zeemanskoren.

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van ruim vijftig botters uit diverse vissersplaatsen in het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters.

Bedrijvenwedstrijd

De vrijdag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Deze is met ruim 50 deelnemende botters vol. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwer levert dit prachtige beelden op. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de tientallen botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur met een optreden in de haven. ’s Avonds treedt zeemanskoor Kop van ’t Ende vanaf 20.00 uur op in de haven. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden en zal de feesttent in de haven gratis toegankelijk zijn.

Taxateur
In Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8) kunnen bezoekers op vrijdag hun antieke spullen voor 1,25 euro laten taxeren. De heer Bonhof van Artafact Art-Agencies heeft brede kennis van verschillende objecten, maar klokken, kasten en poppen vallen niet onder zijn expertise.

Monumentendag

Op zaterdag 10 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. Zo is er in de kloostertuin een foto-expositie van markante personen in Elburg en omgeving. Bezoekers kunnen deze dag ook kennis maken met de varende monumenten van Elburg. Tientallen botters maken vanaf 10.00 uur korte vaarttochten over het Dronter- en Veluwemeer. Ook buiten de Vesting zijn er Monumenten opengesteld, zo zijn Molen de Tijd in Oostendorp en de Legerplaats in ’t Harde te bezichtigen.


Westerkwartier

In het Gruithuis (Krommesteeg 4) is een schilderexpositie van de schilderclub Westerkwartier. Verder kunnen bezoekers rondstruinen over de bottermarkt met oude ambachten in de haven, langs de Oldtimershow en klederdrachtshows in de vesting. Gedurende de dag treden shantykoren uit de regio op om de sfeer compleet te maken. Rond 17.00 uur is de finale.

 Wandeltocht met gids

De organisatie heeft wandelroutes met gids samengesteld die aansluiten op het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. De gids vertrekt om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8). Deelname is gratis.

Dit was een kleine greep uit het programma van het comité Botterdagen & Open Monumentendag. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op  www.botterdagenelburg.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment