ELBURG – Op uitnodiging van de Stichting Vrienden Synagoge Elburg houdt de heer Arie Kok, uitgever, redacteur en auteur van de roman Morie, op Bevrijdingsdag een lezing over het thema VRIJHEID. De lezing vindt plaats in gebouw Rehoboth in de Bloemstraat te Elburg op maandag 5 mei a.s. Aanvang: 19.45 uur. De entree is gratis! We wonen anno 2014 in een vrij Nederland, maar vanzelfsprekend is dat allerminst! Het is nog maar 70 jaar geleden dat we onder de bezetting van de Nazi's leefden. Het verhaal van de roman Morie gaat daarover. Een gewone jongen uit Nijkerk bleek er ineens niet meer te mogen zijn. Het was oorlog en Morie was Joods. Dat was genoeg om zijn vrijheid te beperken, om hem tenslotte te vermoorden. Hierover gaat het eerste deel van de lezing van Arie Kok.

Hoe vrij is een onvrij mens?

In het tweede deel van de lezing wordt verder uitgediept hoe mensen ondanks repressie en gevangenschap leefden naar hun overtuiging. Dit aan de hand van een aantal voorbeelden uit de literatuur, met verhalen van joodse auteurs als Primo Levi en Etty Hillesum.

Hoe onvrij is een vrij mens?

We kunnen de vraag ook omdraaien: hoe onvrij is een vrij mens? Recente ontwikkelingen in ons land laten zien dat we niet zuinig genoeg zijn op de vrijheid waarin we leven. Als we onderbuikgevoelens laten regeren, staat er veel op het spel. Welke lessen zijn er te trekken?

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment