botterst

ELBURG - Op zaterdag 7 april houdt de Botterstichting Elburg een Open Dag. De deuren gaan open en iedereen mag een kijken in de keuken komen nemen. Mensen die enthousiast zijn kunnen zich bovendien aanmelden als vrijwilliger. De Open Dag gaat spectaculair van start met de tewaterlating van de EB 17 door burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Dus komt allen naar ‘De Hellege’. Vanaf 11.00 staat de koffie klaar. Gedurende de gehele dag (van 11.00 tot 16.00 uur) is er van alles te zien en te doen op en rond de Botterwerf.

In het kader van het Leer- Werkproject is leermeester/scheepstimmerman Cees Leusink met stagiairs en leerlingen houtbewerking van een MBO-opleiding druk bezig met de restauratie van de EB 68. De aanwezige vrijwilligers vertellen allemaal graag waar ze mee bezig zijn, zoals het leggen van speciale knopen of het schilderen van het Prinsenwerk. Het maken van blokken is een vak apart; een ambacht dat vakmanschap vereist. Maar ook het touwslaan en breeuwen zijn vaardigheden die je niet een twee drie onder de knie krijgt. Er is ook een speciale stand ingericht waar mensen gereedschappen en andere scheepsartikelen kunnen ruilen of kopen.

In het insteekhaventje voor de werf ligt een botter. Nieuwe vaarvrijwilligers kunnen hier informatie krijgen over de interne theorie- en praktijkopleiding bij de Botterstichting. Er wordt verteld wat het varen met een botter inhoudt en natuurlijk kan men zelf ook het zeil hijsen en ervaren hoe zwaar het is.

Aan de steiger bij de kantine ligt de jeugdbotter de EB 47. Deze botter is kleiner dan een ‘echte’ botter en speciaal bedoeld om de jeugd te leren omgaan met dit type schip. Jongens en meisjes kunnen een tochtje maken met de EB 47 en ze leren meteen hoe je netten moet boeten en wat hoekwant vissen is.

Ook ligt de EB 43 klaar: de nieuw B&B botter. Kom kijken of boek alvast een nachtje nostalgie op deze prachtige botter.

Natuurlijk kunnen bezoekers van de Open Dag ook een klein vaartochtje maken op een van onze botters. Afvaarten vanaf de werf.

Het museum bevindt zich boven de werf en is niet meer weg te denken. Hier wordt het verhaal over de Stichting en natuurlijk over vroeger vertelt. Tijdens de Open Dag is het museum gratis te bezoeken. De Open Dag is tevens de start van een nieuwe expositie in het museum. Aan de hand van de stamboom van de familie Balk (de eerste eigenaar van de werf), is een foto-expositie gemaakt van negen generaties Balk. Ook is een model van een botter te zien dat ooit door Daan Balk werd gemaakt.

Tijdens de Open Dag start ook de voorverkoop van de kaarten voor het feest in de feesttent tijdens de Botterdagen.

Loop dus binnen tijdens de Open Dag op 7 april om een kijkje te nemen hoe het allemaal gaat of neem voor meer informatie contact op met onze secretaris Anko van der Wielen via info@botterselburg.nl of 06-49749111.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment