museum elburg

ELBURG - Op uitnodiging van Museum Sjoel Elburg verzorgt dr. Jaap Cohen de 5 mei-lezing over de Aktie Portugesia: een reddingsoperatie van Portugese joden in Nederland op basis van de mythe van Sefardische superioriteit, 1941 – 1944.Deze bijzondere lezing vindt plaats op woensdag 2 mei a.s. in de Ichthuskerk, Vrijheidstraat 1 8081 XD Elburg. Aanvang: 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is een collecte ter dekking van de kosten.

 

Afkomst maakte onder het naziregime het verschil uit tussen leven en dood. Daarom begonnen Portugese Joden in Nederland een grootschalige operatie om te bewijzen dat zij in feite geen Joden waren, maar tot het mediterrane ‘ras’ behoorden. Met hun verfijnde uiterlijke kenmerken, culturele ontwikkeling en ‘waardige en statige’ gedrag zouden zij superieur zijn aan de uit Oost-Europa afkomstige Asjkenazische Joden: de rassenwetten van de nazi’s zouden hen niet moeten treffen.

In zijn lezing zal Jaap Cohen ingaan op het verloop en de achtergronden van deze ‘Aktie Portugesia’. Hadden de Portugese Joden zich inderdaad altijd afzijdig gehouden van Asjkenazische Joden? En lukte het hen om aan deportatie te ontkomen?

Jaap Cohen (1980) is historicus en schrijver. Hij was als onderzoeker verbonden aan het NIOD en publiceert regelmatig in uiteenlopende (dag)bladen als NRC Handelsblad en Vrij Nederland. In 2015 promoveert hij cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegschiedenis (Querido). Momenteel werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh, die rond 2020 bij Querido zal verschijnen. Voor meer info zie www.jaapcohen.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment