cq5dam.web.384.614

ELBURG - De werkgroepen laaggeletterdheid uit de gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe organiseren in de Week van de Alfabetisering op donderdag 6 september 2018 een symposium. Dit symposium is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs of in het sociaal domein, maar ook voor het bedrijfsleven. Abdelkader Benali start het plenaire gedeelte met een lezing over laaggeletterdheid. Daarna volgen workshops en een paneldiscussie.

Symposium Laaggeletterdheid
Het is een onderwerp waar u misschien niet dagelijks bij stilstaat, toch beïnvloedt het de levens van velen. Laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders die moeite hebben met taal. Twee derde van deze mensen is van Nederlandse afkomst. Het niet goed kunnen lezen of schrijven heeft invloed op verschillende aspecten van het leven van laaggeletterden. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het invullen van formulieren, reizen met het openbaar vervoer, pinnen en digitaal betalen of het voorlezen aan (klein)kinderen. Maar ook op hun arbeidsleven heeft het impact. Denk bijvoorbeeld aan solliciteren, het werken met de computer en het lezen van (veiligheids)instructies.

Week van de Alfabetisering
Om dit onderwerp en wat we er met elkaar aan kunnen doen onder de aandacht te brengen, organiseren de werkgroepen Laaggeletterdheid van de gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe in de Week van de Alfabetisering op 6 september 2018 een symposium. Dit symposium is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs of het sociale domein, maar ook voor het bedrijfsleven. Het symposium bestaat uit een plenair gedeelte en daarna kunt u kiezen uit meerdere workshops, bijvoorbeeld over het voorkomen van laaggeletterdheid, laaggeletterdheid op de arbeidsmarkt en laaggeletterdheid en armoede.

Lezing Abelkader Benali
Abdelkader Benali start het plenaire gedeelte van het symposium met een lezing over laaggeletterdheid. Benali werd in 1975 geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Nu is hij een van de bekendste schrijvers van Nederland. Benali zal zijn ervaringen met de Nederlandse taal met u delen en u meenemen in zijn plezier in lezen en schrijven.

Paneldiscussie
In het tweede deel van het plenaire programma gaat Marit IJpelaar van de Stichting Lezen en Schrijven in gesprek met deskundigen op het gebied van laaggeletterdheid. Aan de hand van een aantal stellingen zullen verschillende onderwerpen aan bod komen. Hierbij zal er ook ruimte zijn voor alle aanwezigen om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Aanmelden
U kunt zich tot 27 augustus aanmelden via secretariaat@bibliotheeknoordveluwe.nl. Graag verneemt men ook uw voorkeur voor de workshops. U vindt een compleet overzicht en een omschrijving van de workshops op www.bibliotheeknoord-veluwe.nl. Als de workshop van uw voorkeur vol is, kan het zijn dat u bij een andere workshop wordt ingedeeld.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment