car

't HARDE  - De cursussen Kunstgeschiedenis van de Culturele Stichting Elburg zijn een groot succes. Zonder veel publiciteit is de eerste cursus van dit jaar al volgeboekt. In februari start echter de tweede cursus. Ook nu weer zal Anna van Prooijen, op de haar zo eigen manier, u  meenemen in de wereld van de schilderkunst. 

Caravaggio

Als onderwerp deze keer twee schilders van de Barok, de Italiaanse schilder Caravaggio en de bekende Nederlandse schilder Frans Hals. Deze laatste naam zal bij u misschien wat bekender in de oren klinken.  Echter Caravaggio  was ook een heel bijzondere, in zijn tijd spraakmakende kunstenaar. Zijn echte naam was Michelangelo Mirisi. Hij nam de naam Caravaggio aan naar zijn geboorteplaats in de buurt van Milaan. Hij werd niet oud, hij leefde van 1571 tot 1610. Hij was in zijn tijd, de vroege Barok, heel vernieuwend bezig. Hij beeldde religieuze thema's op een bijzonder realistische wijze uit. Hij had een heel karakteristieke lichtbehandeling. Hij was als mens geen lieverdje. Hij belandde zelfs in de gevangenis. Als kunstenaar was hij inspirerend voor andere schilders, ook voor Nederlandse.

Frans Hals

De Haarlemse schilder Frans Hals wordt, na Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn, beschouwd als de belangrijkste figuur uit de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst. Frans Hals werd geboren in Antwerpen rond 1581, maar kwam reeds als kind naar Haarlem. De schilder specialiseerde zich helemaal op portretten van personen en groepen en heeft nooit schilderijen met andere afbeeldingen geschilderd De portretten van Frans Hals onderscheiden zich vooral door een zeer bijzondere techniek. Kenmerkend voor zijn stijl is zijn zwierige, losse toets, gecombineerd met een hecht compositieschema. De gezichten van de geschilderde personen zijn nooit star, maar schijnen voortdurend op het punt te staan ons toe te spreken of in lachen uit te barsten.  Frans Hals schilderde ook verschillende levendige schuttersstukken    Hij overleed in 1666.

De  cursusavonden zijn op 12 en 19 februari en 5 en 12 maart 2019. Zoals gebruikelijk ook nu weer in gebouw Jeanne d' Arc op ’t Harde, Hertog Willemweg 3.


Aanmelden: bij Bob Middelburg, bij voorkeur via e-mail culturele.activiteiten.elburg@gmail.com

telefoon 0615 470739.

Cursusprijs € 65,00 inclusief twee kop koffie of thee per avond.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment