botterwerf

ELBURG - Ook dit jaar opent de Botterstichting haar deuren zodat iedereen een kijkje kan komen nemen op de werf, in het museum en aan boord van een botter. Nieuw dit jaar is dat er gedurende de gehele dag een gezellige rommelmarkt wordt gehouden. Dus noteer nu alvast in je agenda: 13 april Open Dag Botterstichting. De Open Dag start om 10.00 uur en om 16.00 uur is het mooi geweest.  Er is van alles te zien en te beleven en er is gratis koffie en thee. Dus de dag is leuk voor jong en oud. En wil je vrijwilliger worden van de Botterstichting, dan ben je van harte welkom.

Op de werf

Leermeester Cees Leusink is met stagiairs, leerlingen houtbewerking van een MBO-opleiding, aan het werk met de restauratie van de EB 15. De restauratie van de EB 15 valt onder het Leer-Werkproject van de Botterstichting. Een aantal vrijwilligers is bezig met het onderhoud van een botter: rotte stukken hout vernieuwen, breeuwen, touw slaan, schuren en lakken. Ook zijn er vrijwilligers die zich vooral bezighouden met het onderhoud aan de motoren van de botters. Zij vertellen allemaal graag waar ze mee bezig zijn en hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn bij de Botterstichting.

Op een botter worden heel wat verschillende knopen gebruikt. Een van onze vrijwilligers zal proberen u de kneepjes van het knopen maken bij te brengen. Natuurlijk mag je het ook zelf proberen! Het maken van blokken is een vak apart; een ambacht dat vakmanschap vereist. Maar ook het touwslaan en breeuwen zijn vaardigheden die je niet een twee drie onder de knie krijgt. Er zal op de ouderwetse manier een schip de helling op getrokken worden en ook weer te water gelaten. Een spectaculair schouwspel!

In de haven

In het insteekhaventje voor de werf ligt een botter. Nieuwe vaarvrijwilligers krijgen hier informatie over de interne theorie- en praktijkopleiding bij de Botterstichting. Er wordt verteld wat het varen met een botter inhoudt en natuurlijk kan je zelf ook het zeil hijsen en ervaren hoe zwaar het is.

Aan de steiger bij de kantine ligt de jeugdbotter de EB 47. Deze botter is kleiner dan een ‘echte’ botter en speciaal bedoeld om de jeugd te leren omgaan met dit type schip. Jongens en meisjes kunnen een tochtje maken met de EB 47 en ze leren meteen hoe je netten moet boeten en wat hoekwant vissen is.

Ook kan je een kijkje nemen in de B&B-botter de EB 68. Had je altijd al een B&B willen hebben, maar heb je daar de mogelijkheden niet voor? Meld je dan aan als gastvrouw/man. Natuurlijk kunnen bezoekers van de Open Dag ook een klein vaartochtje maken op een van onze botters. Afvaarten vanaf de werf.

In het museum

Het museum bevindt zich boven de werf en is niet meer weg te denken; een bezoek in combinatie met het varen is een leuk arrangement. Hier wordt het verhaal over de Stichting en natuurlijk over vroeger verteld. U wordt hartelijk ontvangen door gastheren en -vrouwen en gidsen met enthousiaste verhalen.

In het museum draait tijdens de Open Dag een presentatiefilm die door een van de vrijwilligers gemaakt is

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment