varen

Meld je aan tijdens de Open Dag van de Botterstichting!

Wind door je haren, de zon op je toet, de zeilen bollen en de mensen aan boord luisteren vol aandacht naar het verhaal over de geschiedenis van de botter en de visserij. De schipper en opstapper vormen samen de bemanning en hebben maximaal twaalf gasten aan boord. Afhankelijk van de boeking worden er tochten gevaren van 1,5 uur tot een hele dag. Om deze tochten te kunnen varen zijn er schippers en opstappers nodig. Ben jij zo’n enthousiaste vrijwilliger die de ambitie heeft om te varen? Meld je dan aan tijdens onze Open Dag op 13 april. Door middel van een interne vaaropleiding word je allereerst opgeleid tot aspirant opstapper. Daarbij maakt het niet uit of je ervaring hebt in het varen/zeilen of niet. Een botter is een lastige schuit om te varen daarom is de start als varende vrijwilliger voor iedereen hetzelfde.

Na de opleiding tot aspirant opstapper krijg je een mentor toegewezen en ga je varen om het geleerde in de praktijk te brengen. Je vaart dan mee met een ervaren schipper en opstapper die je de kneepjes van het vak verder zullen leren. Gemiddeld genomen heb je twee vaarseizoenen nodig om je voldoende te bekwamen als opstapper. Na die periode leg je een proeve van bekwaamheid af waarin je laat zien dat je de vaardigheden van een opstapper beheerst waarbij je oog hebt voor de veiligheid van mens en boot. Ben je voor de proeve geslaagd dan vorm je daarna samen met de schipper de bemanning van een botter en ga je tochten varen.

Als je nog meer ambitie hebt en genoeg ervaring als opstapper, is het zelfs mogelijk om door te groeien tot schipper. Is dat een stap te ver dan kun je als opstapper ook doorgroeien tot wedstrijdopstapper en vaar je mee in botterzeilwedstrijden die regelmatig rond de voormalige Zuiderzee worden gehouden

Zeilen is de kunst van het bewegen over het water met behulp van windkracht. Op een botter sta je daarbij bloot aan de invloed van weer en wind.  Lijkt je dat een uitdaging, heb je de tijd en wil je dit varende erfgoed in stand houden, meld je dan aan als varende vrijwilliger. Dat kan tijdens de Open Dag van de Botterstichting die op 13 april wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur op de botterwerf.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment