adriaan

ELBURG - Op woensdagavond 27 maart 2019 om 20.00 uur houdt Adriaan van Dis een lezing in ‘t Huiken. Tijdens zijn lezing wordt Adriaan van Dis geïnterviewd door Els Baauw. Thema’s die aan bod zullen komen zijn o.a. zijn Indische roots, Zuid Afrika en natuurlijk het thema van de Boekenweek dit jaar: de moeder, de vrouw. De lezing wordt omlijst door passende muziek, verzorgd door een combo van muziekschool De Spelerij, onder leiding van Han Koek.

ADRIAAN VAN DIS (1946) groeide op in Bergen, zijn ouders hadden een Indische (oorlogs-) geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij NRC Handelsblad, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle “Nathan Sid”, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1986 verschenen achtereenvolgens “De rat van Arras” en de reisverhalenbundel “Casablanca” en debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk “Tropenjaren”. In de begin jaren negentig schreef hij veelal reisliteratuur. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman ”Indische duinen”, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie, die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs en de AKO-prijs. In 2004 schreef hij het boekenweekessay “Onder het zink”. Hij woonde een aantal jaren in Parijs. Daar uit ontstond in 2011 het boek “Stadsliefde”.

In 2014 verscheen Van Dis’ ‘grote Moederboek’ “Ik kom terug”, waarvoor hij in 2015 de Libris Literatuurprijs ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Goede Hoop, over de betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika verscheen “De Zuid-Afrika” verhalen, waarin opgenomen “In Afrika”, “Het beloofde land”, “Tikkop” en verspreid gepubliceerde essays en verhalen.

Zijn laatste boek verscheen in 2018: “Zilver of het verlies van de onschuld”. In 2017 verscheen “In het buitengebied”.

Ook op de televisie is Adriaan van Dis een bekende verschijning, met o.a. programma’s als Van Dis in Indonesië, van Dis in Afrika en Van Dis en de Dalai Lama.

Woensdag 27 maart 2019, ’t Huiken, Lange Wijden 33, 8081VS Elburg. Aanvang 20.00 uur.

Entree € 12,50. Kaarten verkrijgbaar bij de Elburger boekhandel, of via  www.bibliotheeknoord-veluwe.nl, en aan de zaal.

Organisatie: Culturele Stichting Elburg, de Elburger Boekhandel en de Bibliotheek Noord-Veluwe

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment