flyer voorkant

Boek een compleet theaterarrangement

ELBURG - Op 30 en 31 mei 2014 gaat Elburg heel even maar liefst zeshonderd jaar terug in de tijd. In de prachtige tuin van Museum Elburg wordt dan Aleida van Putten opgevoerd, een historisch openluchtspel over de familie Van Putten, die rond het jaar 1400 in Elburg leefde. Vijftien spelers, zo'n twintig figuranten, het Susterenkoor, live gespeelde middeleeuwse muziek: het zijn maar een paar ingrediënten van dit bijzondere en gevarieerde toneelstuk.

 Aleida van Putten is het verhaal van het adellijke meisje Aleida uit Elburg, dochter van ridder Pelgrim van Putten. Zij is verliefd op Reinald, de schildknaap van haar vader, maar een schildknaap is onder haar stand. Als Pegrim achter hun liefde komt, wordt hij woedend. In snel tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en het gezin Van Putten raakt totaal ontwricht. Jaloezie, verraad en geheimen uit het verleden zorgen voor grote problemen. Dat mag allemaal behoorlijk dramatisch klinken, er valt toch ook genoeg te lachen.

Het stuk heeft al een lange geschiedenis. 'Aleida van Putten is al ruim 80 jaar gelden geschreven door historicus H.J. Olthuis', zegt Marien Pruis, de initiator van dit project. 'Hij baseerde zich op een waargebeurd verhaal uit de Elburgse geschiedenis, maar daar gaf hij wel zijn eigen draai aan. Het is dit jaar precies 60 geleden voor het laatst gespeeld en daarna is het onder het stof geraakt. Die zestigjarige 'verjaardag' was een mooie aanleiding om het stuk weer eens te spelen, vond ik. Aleida moest echter wel ingrijpend veranderd worden om het voor 'moderne' ogen en oren aantrekkelijk te maken', vertelt Pruis lachend.

Voor die bewerking tekende Freek van der Heide. Enthousiast: 'Dat was een bijzonder leuke klus! Natuurlijk is de belangrijkste verhaallijn overeind gebleven, maar in de bewerking heeft een aantal personages een eigen verhaal gekregen. Uiteindelijk komen al die lijnen weer bij elkaar. Daarnaast zijn er vrolijke en grappige passages ingevoegd.' Pruis vult aan: 'Het wordt een zeer gevarieerde avond met live muziek, spannende scènes, mooie kleding. Dit alles zal plaatsvinden op een historische plek in Elburg: de kloostertuin van Museum Elburg, de prachtige ommuurde tuin in het centrum van het eeuwenoude stadje.' Met grote stelligheid voegt hij toe: 'Dat wil je niet missen!'

Extra interessant is de aanwezigheid van de groep Middeleeuws Leven uit Assen. Pruis: 'Die groep bestaat uit mensen met een grote interesse voor het leven in de middeleeuwen. Zij geven 's middags onder andere kook- en zwaardvechtdemonstraties. Zo komt iedereen al goed in de sfeer.'

Kaarten á €8,- zijn te reserveren via www.ungevenementen.nl of in de voorverkoop te koop bij Museum Elburg, Pruis Verf & Wand en de Elburger Boekhandel. Daarnaast is het mogelijk om een compleet theaterarrangement te boeken. Voor €40,- kunt u deelnemen aan een heerlijk buffet, natuurlijk in middeleeuwse stijl, krijgt u twee drankjes én hebt u een gereserveerde plaats op de tribune. Zie voor informatie www.ungevenementen.nl. De toegang tot de demonstraties van Middeleeuws Leven is gratis.

flyer achterkant foto 5 

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment