Ted Bachenheimer

't HARDE - Op 22 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat Ted Bachenheimer van de 82nd Airborne Division werd gedood door de Duitsers op de Eperweg in ’t Harde.  Op deze plek staat een monument ter nagedachtenis.  Voor Ted Bachenheimer begon de strijd in 1943 in Noord-Afrika, waarna hij landde in Sicilië, krijgsgevangen werd gemaakt, maar ontsnapte.  Volgende stop was Anzio, halverwege Italië, begin 1944. Hier werd hij bekend door zijn solo acties achter de Duitse linies.  Als inlichtingenman probeerde hij zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de Duitsers. Hij sprak vloeiend Duits en sprak in het donker gewoon de Duitse soldaten aan.

 

Na Italië kwam op 17 september Market Garden waar de 82nd met Ted bij Nijmegen landde. Het lukte de Amerikanen niet om de Waalbrug bij Nijmegen te veroveren. Ted viel op door in Nijmegen op de fiets op verkenning te gaan en bijna alleen (een verzetsman was erbij om de weg te wijzen) het spoorwegstation van Nijmegen te veroveren.  Om alsnog de Waalbrug te veroveren werd een plan uitgevoerd om via een omtrekkende beweging de Waal over te steken met rubber bootjes. Dit gebeurde op 20 september door Amerikaanse troepen van 504 PIR (onderdeel van de 82nd), waaronder Ted.  Dit was een heroïsche actie waarbij de helft van de boten werd vernietigd en de helft van de manschappen werd gedood of gewond.  Deze Oversteek (Crossing) zoals die nu wordt genoemd is ook te zien in de film Een Brug Te Ver.

Eenmaal in de Betuwe aangekomen ging Ted weer op avontuur, ditmaal naar de bezette Veluwe om samen met het verzet ontsnappingsroutes te maken voor neergeschoten piloten. Ted werd krijgsgevangen gemaakt, maar ontsnapte en ging verder met zijn werk bij het verzet.  Weer werd Ted gevangen genomen en op 22 oktober 1944 in ’t Harde doodgeschoten door de Duitsers.

De Oversteek over de Waal bij Nijmegen, waar Ted deel van uitmaakte, wordt elk jaar op 20 september herdacht.  Er is op de Waaldijk op de plek waar de Oversteek plaatsvond een monument ter nagedachtenis aan de 48 doden die toen vielen.  Naast de jaarlijkse herdenking is er ook een dagelijks eerbetoon : de Sunset March.  Elke avond bij zonsondergang loop een veteraan over de brug de Oversteek (op dezelfde locatie als de daadwerkelijke oversteek) als eerbetoon aan de gevallenen. Op de brug staan 48 lichtmasten (voor de 48 doden) die één voor één aangaan bij het passeren van de veteraan. Na afloop wordt de eregroet gebracht bij het monument.

Zes van deze veteranen hebben het plan opgevat om ook Ted Bachenheimer een soortgelijk eerbetoon te geven die hij verdient, niet bij het monument op de Waaldijk maar bij zijn monument aan de Eperweg 33 't Harde. Op dezelfde wijze als bij het monument op de Waaldijk, dus bij zonsondergang (18:25 uur) met een eregroet en bloemlegging op dinsdag 22 oktober. Dit omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Ted’s leven hier eindigde.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment