Officiële handeling tot Erkend Museum

ELBURG - 2019 liet een forse toename zien in het aantal bezoekers dat het Orgelmuseum mocht ontvangen. Nooit eerder bezochten zoveel mensen in één jaar het museum. De stijging is met name te danken aan de toelating als museum tot het Museumregister, en het daarmede mogen voeren van de Museumkaart. 2019 was een spannend jaar voor het Orgelmuseum: zou iets merkbaar zijn in de bezoekersaantallen, nu het museum sinds 1 januari 2019 lid was van de Museumkaart? Afgelopen week werd duidelijk dat dat zeer zeker wel het geval was. Het museum mocht het jaar afsluiten met een stijging van maar liefst 25% in de bezoekersaantallen. Met name in de warme augustusmaand was het bezoekersaantal explosief te noemen, de aantallen stegen vér uit boven de jaren daarvoor; daarnaast viel het grote aantal georganiseerde groepsbezoeken op, ook uit het buitenland. Verschillende malen mocht het museum grote groepen organisten uit het buitenland ontvangen. Maar ook dichter bij huis, iemand die voor zijn 80ste verjaardag zijn hele familie- en vriendenkring uitnodigde voor een rondleiding, of leden van een politieke partij die een bezoek kwamen brengen: in de maanden mei t/m oktober was het groepsbezoek bijzonder hoog.

De gratis orgelconcerten blijven daarnaast een goede formule voor het museum: de concerten worden zonder uitzondering goed bezocht, met als drukstbezocht concert traditiegetrouw het concert dat tijdens het festival Winter in de Vesting wordt gehouden. Veel mensen combineren zo’n concert met een (betaald) bezoek aan het museum en een dagje uit in Elburg.

Het museum hoopt dat ook 2020 een verdere stijging in het bezoekersaantal zal laten zien. Veel (toevallige) bezoekers laten weten nog eens terug te willen komen, en dan de rest van hun familie mee te nemen: ‘Ik had niet gedacht dat het zo’n mooi museum zou zijn, het overtrof al mijn verwachtingen’, is een veelgehoorde en in het gastenboek opgeschreven opmerking.

Het museum hoopt in dit herdenkingsjaar in ieder geval een tentoonstelling te organiseren rondom orgels die in de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen, en is van plan een aantal zogenaamde ‘bevrijdingsconcerten’ te geven – concerten zoals deze direct na de oorlog in de zomer van 1945 overal gehouden werden.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment