Stier van Paulus Potter

ELBURG - In het kader van 75 jaar bevrijding geeft cultuurhistoricus  Willy Atema, op uitnodiging van Culturele Stichting Elburg, een kunstlezing met al onderwerp “Geroofde kunst gedijt niet”.  Deze lezing is op vrijdag 14 februari 2020 in Museum Elburg.  Aanvang 20.00 uur,

Entree € 10,00. Kaarten aan de zaal of reserveren via culturele.activiteiten.elburg@gmail.com.

 De teruggave van door de nazi’s geroofde kunstwerken is meer dan ooit actueel. Musea hebben de afgelopen jaren hun bezit nauwkeurig nagekeken op provenantie: de herkomst van werk. En terecht, er bestaat geen recht op plunderen. Er zijn beruchte zaken (Goudstikker, Koenings). Afgezien hiervan behandelt de lezing ook andere gevallen: Napoleon die triomfantelijk De stier van Potter meenam; de Mona Lisa (gestolen in 1911), Achnaton met offerblad uit het Egyptisch Museum in Cairo, in februari 2011 gevonden op een vuil Tahrirplein, de Österreichische Galerie Belvedere, Klimt’s portret van Adele Bloch-Bauer, de Kunsthalroof. Enfin, we gaan praten over het Art Loss Register en of er nog vindpremies te innen zijn (Mondriaan). 

Willy Atema is cultuurhistorica. Zij verzorgt via haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ lezingen en cursussen.

Refter van museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat.

Informatie bij Bob Middelburg, 0615 470739

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment