UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Wat gaat mijn kind de komende weken thuis de hele dag doen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen ook thuis blijven leren? UNICEF heeft veel lesmaterialen online staan die je kunt gebruiken om deze weken te overbruggen, zodat het leren thuis gewoon door kan gaan. De tips van Unicef zijn vooral bedoeld voor leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar veel van de tips kun je ook thuis gebruiken.

UNICEFzet een paar opties voor je op een rij.

Ken je rechten: voeding en andere kinderrechten  

In deze digitale, interactieve les voor groep 7-8 staat voeding centraal. Kinderen leren over het recht op gezonde voeding, doen een test over wat ze zelf eigenlijk over voeding weten, en maken kennis met Higinia uit Guatemala, voor wie gezonde voeding niet zo vanzelfsprekend is. Andere digibordlessen gaan onder andere over kinderen op de vlucht en kinderarbeid. Elke les heeft een handleiding die je ook als ouder kunt gebruiken om de les met je kind door te nemen.

Vrijheid in Beeld

Als de scholen in april weer open gaan, staan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag alweer bijna voor de deur. Een mooi moment om hier alvast wat aandacht aan te schenken. Hier vind je een digitale les voor groep 7-8 en voor het voortgezet onderwijs over oorlog, vrede, en vrijheid, in het heden en het verleden. Met een quiz, video’s, en een creatieve eindopdracht die de leerlingen eventueel bij terugkomst op school met z’n allen uit kunnen voeren.

Ik hou mijn spreekbeurt over…

... voeding, schoon water, of onderwijs? Vluchtelingen of kinderarbeid? Wij hebben \heel veel informatie verzameld, speciaal voor kinderen, om ze te helpen met hun spreekbeurt of werkstuk over kinderrechten. Als een kind aangeeft graag de spreekbeurt te willen oefenen is een FaceTime of Whatsapp video-call met opa en oma een idee. Zo kunnen ze toch even oppassen zonder het huis uit te hoeven. 

Het grootste filmfestival op YouTube

Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar vind je op YouTube het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Samen met een filmcoach maken kinderen films waarbij ze hun eigen ideeën en meningen over kinderrechten delen. Elke video gaat over een of meerdere van de 54 artikelen van het Internationale Kinderrechtenverdrag, waar de kinderen een creatief, eigenwijs en vaak grappig verhaal van maken. Een leuke manier om over kinderrechten te leren. Uiteraard kunnen de leerlingen ook zelf een verhaal voor een film bedenken. Voor het schooljaar 2020-2021 zijn er nog plekken vrij!

Alle UNICEF-lesmaterialen vind je op unicef.nl/in-de-klas

Extra tip voor de allerkleinsten

Heb je nog geen schoolgaande kinderen? Dan is de Voorleeshoek een aanrader. Voor kinderen van 0-10 worden hier boeken voorgelezen met verschillende thema’s.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment