schenking

ELBURG -  Ook dit jaar een haven vol historische botters voorzien van zeilen en netten. Veel bezoekers van het historische Vestingplaatsje wisten niet wat ze zagen toen ze richting de haven liepen; “Een beetje het vertrouwde beeld van de jaarlijkse botterdagen”; aldus een van de gasten. “De botters horen bij Elburg en bij de haven. Zo vanzelfsprekend”. Toch staat het voortbestaan van de werf, de helling en de botters onder druk. De coronamaatregelen maken dat er niet met gasten gevaren kan en mag worden. Een belangrijke en bepalende inkomstenbron voor de club. Ook het museum is gesloten. Het is lange tijd stil geweest in en rondom de werf. Ook voor de vrijwilligers was het verboden terrein. Op dit moment gaan een aantal timmerlieden weer voorzichtig aan de slag, maar opletten blijft het.

Voor het onderhoud van de botters zijn de inkomsten van het varen nodig. “We missen dit jaar een groot bedrag aan inkomsten. Gelukkig hebben we altijd een zeer zuinige penningmeester gehad en hebben we wat ‘vet op de botten’, maar lang houden we het niet vol”; aldus de voorzitter van de Botterstichting Henk Walles.

Het initiatief voor de alternatieve botterdagen kwam vanuit een aantal vrijwilligers. “We voelen ons verbonden met deze mooie club en met de botters en willen ons steentje bijdragen”; aldus Jan Foppen de initiatiefnemer van het evenement. Het varend erfgoed, ook in Elburg moet in de vaart blijven. Het gaat ons allemaal aan. Een haven zonder botters is ondenkbaar. “Een groot aantal vrijwilligers hebben zich aangemeld en staan achter deze actie. We willen Den Haag, maar ook de gemeente Elburg oproepen ons financieel te steunen”; aldus Foppen.

Als stimulans werd tijdens het programma het prijzengeld Rob Insinger Duurzaamheid Award van Glasstone/Novanet voor een bedrag van € 3.500,-- aan het bestuur overhandigd.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment