groei

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 is de Europese economie het afgelopen kwartaal met 11,9 procent gekrompen. Dit is bekend gemaakt door statistiekbureau Eurostat. Sinds het statistiekbureau in 1995 begon met de metingen, is de daling van het tweede kwartaal van 2020 de grootste. In het eerste kwartaal was er ook al een krimp, waardoor er momenteel sprake is van een recessie.

Europa

Duitsland is de grootste economie van Europa en kreeg te maken met een economische krimp van 10,1 procent. Ook België en Frankrijk laten zeer slechte cijfers zien. Momenteel is te zien dat vooral de zuidelijke Europese landen hard geraakt zijn. Met een krimp van 18,6 procent is Spanje vooralsnog het hardst getroffen. Het Spaanse statistiekbureau geeft aan dat de economische groei na de financiële crisis nu zelfs helemaal verdampt is. In Europa kromp de economie in het eerste kwartaal ook al. De daling bleef echter enigszins beperkt tot 3,2 procent. Doordat er in het tweede kwartaal wederom sprake is van een daling, is de Europese economie officieel in een recessie beland. Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 was de daling een stuk beperkter dan de sterke daling die nu te zien is.

Cijfers Nederland nog onbekend

Eurostat meldt dat specifieke cijfers over Nederland nog niet bekend zijn. Wel zijn er ramingen van het CPB. De instantie gaat uit van een krimp van 6 procent in 2020 van de Nederlandse economie, met een groei van 3 procent in 2021. Dit is een scenario van matig herstel. Half augustus komt het CBS met de cijfers van Nederland over het tweede kwartaal. De cijfers waarop Eurostat zich gebaseerd heeft, zijn voorlopige cijfers.

Terugkomen op eerder voorspelde groei Gelderland

Al sinds 2014 presteert de economie van Gelderland beter dan die van Nederland. Voor 2020 werd wederom een groei van de economie verwacht van zo'n 2 procent. Nu Europa in een recessie raakt, is de kans groot dat deze groeicijfers niet worden waargemaakt. Ook het werkloosheidspercentage, dat zeer laag lag vanwege de spanning op de arbeidsmarkt, zal volgens de basisraming van het CPB toenemen. Voor heel Nederland wordt een verdubbeling verwacht tot 7 procent in 2021. Inwoners kunnen zich voorbereiden op mindere tijden door nu al kritisch naar vaste lasten te kijken. Vergelijk om te besparen op energie, verzekeringen, internet en tv.

Verenigde Staten

De krimp in Europa is een stuk minder sterk dan in de Verenigde Staten. De cijfers hebben uitgewezen dat de economie daar met 32,9 procent was gekrompen in het tweede kwartaal van 2020, vergeleken met het tweede kwartaal van 2019. In de Verenigde Staten is het coronavirus nog altijd niet onder controle, wat sterk bijdraagt aan de gigantische economische krimp.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment