Het puin van de stadsmuur is op het terrein van de naastgelegen touwslagerij terecht gekomen Foto Omroep Gelderland

ELBURG - Een deel van de stadsmuur rond Elburg is in de nacht van donderdag op vrijdag ingestort. Rond middernacht brak de muur, die aan het eind van de 14e eeuw is gebouwd, over een lengte van zo'n twintig meter af. Wat de oorzaak van de instorting is, kan de gemeente vrijdag nog niet zeggen.

Door RIk Kapitein

Het is een bijzonder gezicht, voor wie over de oude wallen een rondje rond Elburg loopt of fietst: een deel van de muur is volledig weggeslagen. Volgens berichten op sociale media hoorden omwonenden rond middernacht veel lawaai. Buiten bleek een deel van de stadsmuur weggeslagen te zijn.

Omwonenden hebben vrijdagochtend zelf het pad voor hun huis puinvrij gemaakt. De gemeentelijke buitendienst heeft dat pad direct naast de muur afgezet, om ongelukken te voorkomen. Ook is volgens een woordvoerder de veiligheid van het deel van de muur dat nog wel staat gecontroleerd. De kans dat daar iets mee gebeurt, is volgens die woordvoerder klein.

Rijksmonument

De stadsmuur van Elburg is van bijzondere historische waarde. De muur dateert nog uit 1396, toen de bouw van de Vesting Elburg afgerond werd. De muur is, net als veel gebouwen in de Vesting, een Rijksmonument. In de afgelopen jaren werd de muur op verschillende plekken gerestaureerd, maar wanneer dit specifieke deel voor het laatst is gecontroleerd wist de woordvoerder vrijdag niet.

Vanwege het Paasweekend zal de gemeente pas dinsdag 6 april beginnen met het opruimen en herstellen van de muur. Ook het onderzoek naar de oorzaak zal op die dag starten.

 

- door mediapartner Omroep Gelderland - 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment