DSC 0010 3

ELBURG -  Op donderdagavond 23 september stond de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop alsnog stil bij de verschijning van het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945. Vorig jaar april kon de presentatie van het herdenkingsboek niet doorgaan in verband met de beperkende maatregelen van de overheid.

Foto's Kaat Moreeuw

Oud-politicus en kinderboekenschrijver dr. Jan Terlouw was bereid gevonden het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. Hij vertelde enkele anekdotes die zijn beleving van de oorlogswinter van 1944 kenmerkten. Hij woonde toen in Wezep en was zoon van de dominee. Vooral het verhaal van hoe hij als 13 jarige een oude, wijze man kon helpen met het herstellen van het wiel van zijn karretje en bovendien kon voorzien van maïs en aardappelen, sprak tot de verbeelding

Bij het herdenkingsboek is ook een website gemaakt. Deze website ondersteunt het boek en bevat voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs vele uitdagende educatieve opdrachten. De website www.elburginoorlogstijd.nl is een kennisbank, waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van de Noord-Veluwe in woord en beeld zichtbaar is.

Op deze avond werd de website gelanceerd. Deze is vormgegeven door Pauline Land op advies van Willem van Norel, die tekst en beeldmateriaal heeft aangeleverd.  Mevrouw Christine Gispen-de Wied, voorzitter van de Sobibor-stichting nam het woord om de gloednieuwe website voor te stellen. Ze benoemde hierbij de aanwezige burgemeester van Elburg, dhr Jan Nathan Rozendaal als één van de steunende krachten in dit project.

Het door Willem van Norel geschreven herdenkingsboek en bijbehorende website zijn inmiddels genomineerd voor de Gelderse Roos Prijs 2021. Het bestuur van Arent thoe Boecop is hiermee vereerd.

Tot 1 oktober kan iedereen een stem uitbrengen op het herdenkingsboek in combinatie met de ondersteunende website.

Ga daarvoor naar de website erfgoedgelderland.nl/formulieren/stemmen/

Het bestuur van Arent thoe Boecop beveelt het uitbrengen van een stem op het herdenkingsboek en de website van harte bij iedereen aan!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment