abd597bb 3996 3fd4 9bc2 d441aa45b9bd

DEN HAAG - Designerdrug 3-MMC is vanaf donderdag officieel verboden. Dat laat demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis weten. De drug is toegevoegd op Lijst II van de Opiumwet, waarmee het verboden is 3-MMC te produceren, te verhandelen of in bezit te hebben. Achterhoekse en Veluwse burgemeesters en agenten riepen al langer op tot zo'n verbod.

Blokhuis kondigde het verbod op 3-MMC eerder dit jaar al aan. Toch duurde het nog lang voor het verbod daadwerkelijk in werking trad. "Technische regels waar we aan moeten voldoen", was volgens een woordvoerder steeds de reden dat de invoering van het landelijke verbod op zich liet wachten. Donderdag werd het ministerie overvallen door het feit dat het verbod al ingegaan bleek te zijn. "We moesten het zelf ook lezen in de Staatscourant."

Rik Kapitein&Loco Mediagroep i.s.m. Omroep Gelderland

Al langer roep om verbod

3-MMC is een zogenaamde designerdrug. Dat is een illegale drug, waarbij een of enkele bestanddelen zijn aangepast, waardoor de drug niet meer exact voldoet aan de beschrijving in de Opiumwet, en daarmee weer legaal is. De afgelopen jaren werd de drug steeds meer gebruikt in Oost-Nederland.

Op de Veluwe en in de Achterhoek zagen burgemeesters en politie steeds meer jongeren die verslaafd waren aan de drug. De burgemeesters deden daarom meermaals een oproep tot een verbod op de drug. Enkele burgemeesters trokken zelfs naar Den Haag, om hun statement af te geven.

Met het verbod wil de demissionair staatssecretaris een statement afgeven aan de jongeren. "We zien een toename in het gebruik, terwijl deze drug enorm gevaarlijk is. We willen jongeren laten weten dat ze hier van af moeten blijven."

Ook verbod op designerdrugs komt er aan

Naast het verbod op 3-MMC kondigt de demissionair staatssecretaris ook aan dat er een verbod op Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), oftewel designerdrugs, zal komen. Met dat verbod zouden in de toekomst alle werkzame bestanddelen van drugs verboden zijn, waardoor een kleine verandering aan de samenstelling niet leidt tot een nieuwe, legale drug.

Dat verbod werd eerder uitgesteld tot er een nieuw kabinet zou zijn, tot grote woede van burgemeesters in Oost-Nederland. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus was er geen budget om zo'n verbod te handhaven. Dat budget is nu wel vrijgemaakt, waardoor het wetsvoorstel verder uitgewerkt kan worden. De verwachting is dat dat verbod in de tweede helft van 2022 ingaat.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment