DSC 0049.jpgx

´t HARDE -  Op vrijdag 29 oktober is een plaquette onthuld op het monument van Theodore Bachenheimer in ’t Harde. Hierbij waren onder andere burgemeester Jan Nathan Rozendaal, sergeant-majoor Walter Ludka (militair US Army) en kinderen van de basisschool OBS De Blerck aanwezig.

Foto's Anja van Boven

De plaquette is van het regiment waar Theodore Bachenheimer deel van uitmaakte. Ted (Theodore) Bachenheimer overleed op 22-10-1944 op 21 jarige leeftijd. Hij werd onder andere ingezet bij operatie Market Garden en werkte mee aan een Noordelijke ontsnappingsroute voor geallieerde militairen. Helaas werd hij gevangen genomen. Het lukte hem om te vluchten maar werd op de vlucht neergeschoten, waarna hij ter plekke overleed. Op die plaats is het monument opgericht.

Ted Bachenheimer diende bij het 82e Airborne Division, parachute infantry regiment 504, in Fort Bragg, North Carolina. Hij was zoon van Duitse ouders, die vanwege hun Joodse achtergrond en het groeiende antisemitisme in Duitsland emigreerden naar de Verenigde Staten. Ted was toen 12 jaar. Hij sprak en verstond het Duits uitstekend. Hierdoor lukte het hem op cruciale momenten gesprekken af te luisteren – onder andere op Sicilië- en de bezetter om de tuin te leiden. Na operatie Market Garden lukte het hem om verschillende geallieerde militairen te begeleiden naar achter de linies. Helaas is het hem niet gelukt om zelf tijdig terug te keren naar de veilige omgeving.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment