thumbnail Mus.Elburg 2020.11.12 Expo Kerststallen 01

ELBURG  -  Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van 4 december tot 8 januari een groot aantal zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor voor deze seizoensgebonden schatten. Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht hij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

Historie kerstgroepen

Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden bij het verspreiden van het christendom buiten Europa problemen met de taal en namen kleine kerststallen mee om de communicatie met de andere volken te bevorderen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant. In Peru vervangen lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chinees baby’tje. Vooral bijfiguren zoals de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

In de winkel van Museum Elburg zijn ook mooie kerstkaarten van een aantal te koop. Voor de kinderen is er gratis een puzzeltocht langs de kerststallen.

Museum Elburg is open op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, feestdagen gesloten. Op vrijdag 24 december en 31 december is het museum geopend van 11.00 tot 14.00 uur en vanwege deze expositie is het museum ook open op maandag 27 december en maandag 3 januari van 13.00 tot 17.00 uur.

Vanwege de aangescherpte maatregelen is het museum alleen toegankelijk op vertoon van uw QR code of vaccinatiebewijs. In het museum is het dragen van een mondkapje verplicht. We mogen een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd ontvangen, wilt u zeker zijn van een plekje, dan kunt u reserveren via https://www.museumelburg.nl/kaartverkoop  U kunt ook bij ons reserveren via mail (info@museumelburg.nl) en tijdens de openingsuren ook telefonisch (0525 681341). Reserveren is niet verplicht, u mag ook spontaan langskomen maar dan kan het zijn dat u even moet wachten voor u het museum kunt bezoeken.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment