Zilveren Camera Njiokiktien

KAMPEN - Fotografe Ilvy Njiokiktjien (30) geeft op donderdag 12 februari een lezing ter gelegenheid van de World Press Photo Expositie in Kampen. Zij won onlangs de Zilveren Camera in de serie 'cultuur&entertainment' voor haar fotoserie over hoe Nederlanders hun verjaardagen vieren. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs in de Nederlandse fotojournalistiek.

Foto: Njiokiktjien fotografeerde mensen die jarig waren, van een éénjarige tot een honderdjarige voor het fotoboek 'Slagroomtaart en slingers'.

Njiokiktjien maakte deze serie in de tijd dat zij Fotograaf des Vaderlands was. Ze fotografeerde mensen die jarig waren, van een éénjarige tot een honderdjarige. Dit resulteerde in het bijzondere fotoboek 'Slagroomtaart en slingers'.

Vorig jaar won zij als eerste vrouw de Zilveren Camera voor een foto die ze in 2013 maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela. Njiokiktien staat bekend om haar grote belangstelling voor Zuid-Afrika, waar zij in 2007 werkte. Ze was net terug op Nederlandse bodem toen Mandela overleed. Ze besloot toen spoorslags terug te vliegen om het afscheid van de voormalige president bij te wonen en de sfeer in het land vast te leggen. Dit pleit voor haar toewijding, vond de jury van de Zilveren Camera.

Overigens won fotografe in 2012 al een de tweede prijs in de categorie 'Hedendaagse kwesties' van World Press Photo. Die foto, die ze ook in Zuid-Afrika maakte, heet 'Afrikaner blood'. We zien hierop een instructeur van het Kommandokorps die demonstreert hoe je iemand een vuurwapen tegen het hoofd houdt . Het Kommandokorps houdt vakantiekampen voor blanke tieners, waar zij leren hoe ze de als vijand beschouwde zwarte Afrikaan moeten bestrijden.

Ilvy is multimediajournalist. Hoewel ze vooral bekend werd door haar portretten, nieuws- en documentairefotografie, werkt ze ook graag met bewegend beeld. Als Fotograaf des Vaderlands legde zij in een fotoserie vast hoe Nederlanders hun verjaardagsfeestjes vieren.

Uw kaartje voor de lezing geeft tegelijkertijd recht op een bezoek aan de World Press Photo Expositie. U kunt kaarten bestellen via onze website: www.wppk.nl. Hier is ook informatie te vinden over onze andere gastsprekers: Pim Ras en Adri de Visser.

De World Press Photo Expositie duurt nog tot en met zondag 1 maart. De indrukwekkende beelden van wereldberoemde fotografen zijn te zien in het Ikonenmuseum. De veelzijdige expositie, met onder meer de categorieën nieuws, sport, natuur, portret en dagelijks leven, telt in totaal ruim 150 foto's. Deze beelden zijn de winnaars van de 57ste editie van de internationale fotowedstrijd.

Wanneer: Donderdag12 februari
Aanvang: 20.00 uur
Waar: Ikonenmuseum
Adres:Buiten Nieuwstraat 2, Kampen
Entree: 9 euro

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment