ELBURG - Op de middag van hemelvaartsdag (29 mei) presenteert het Vestingval twee gratis toegankelijke activiteiten. Speciaal voor dit festival komen Petra Teunissen en Yvonne van den Berg uit Barendrecht en Groningen om, elk vanuit haar eigen invalshoek, een bijzonder deel van de 20ste eeuwse Nederlandse geschiedenis te belichten.

Lezing over 'streekgenote' Clare Lennart
Neerlandica Petra Teunissen-Nijsse werkt aan een biografie over de schrijfster Clare Lennart (1899-1972). Op Hemelvaartsdag komt zij vertellen over het leven van onze streekgenote, die in Hattem, Oldebroek en Epe opgroeide. Clare vereeuwigde haar geliefde Noord-Veluwse landschap en de regionale cultuur herkenbaar in haar romans.

Clare Lennart had een eigen plek in de naoorlogse literaire wereld: als recensente, als auteur van de Boekenweekgeschenken van 1949 en 1955, maar ook als jurylid bij literaire prijzen. Zij vertaalde literatuur van bijvoorbeeld de Franse schrijfster Colette en de Amerikaanse schrijfster Pearl Buck. Met diverse bekende schrijvers was zij (nauw) bevriend.

Clare Lennart was veelzijdig: ze schreef romans, korte verhalen, kinderboeken, columns en non-fictie. In haar fantasievolle, soms melancholische en romantische oeuvre toont zij nauw verbonden met de natuur. Petra Teunissen-Nijsse (1968) studeerde Nederlands in Leiden en is tekstschrijver.

Lezing 'De viool van mijn moeder'
Yvonne van den Berg debuteerde eind 2013 als schrijver met de autobiografische roman 'De viool van mijn moeder' (Luitingh-Sijthoff, 2013). Met deze roman breekt zij een loodzwaar familiegeheim open: het NSB-verleden van haar grootvader. Aan de hand van dit beladen thema vertelt Yvonne van den Berg ook over opgroeien, haat-liefdeverhoudingen met haar ouders, over vriendschap en over afscheid nemen.

Een rode draad door dit boek is de muziek. Geen wonder, want Yvonne van den Berg is opgeleid als musicienne. Ze speelde als fluitiste in diverse ensembles en gaf jaren les aan conservatoria. Sinds 2000 is ze programmeur Klassieke Muziek van De Oosterpoort in Groningen. Zie ook www.devioolvanmijnmoeder.nl

Plaats: Museum Elburg, Refter. Toegang gratis (met mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage). Tijd: 13.30 (Clare Lennart) en 14. 30 ('De Viool van mijn moeder').

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment