klezmer

ELBURG - Klezmerband 'Jofel' uit Elburg bestaat alweer vijf jaar. Graag viert 'Jofel' dit eerste lustrum tijdens het Vestingval 2014 en wel op 31 mei (15.00 - 17.00 uur) in Kamer Feitenhof. In het voorjaar van 2009 voelde een aantal muzikanten zich geïnspireerd om klezmermuziek te spelen: het begin van 'Jofel'. De band presenteerde zich onder meer op het open podium van het Internationaal Joods Muziekfestival in Paradiso te Amsterdam. Ook trad 'Jofel' op bij de opening van de expositieruimte in de Elburger Sjoel, in aanwezigheid van (toen nog) prinses Máxima.

'Jofel' bestaat uit Nathan Dillen (klarinet), Caroline Kos (saxofoon), Jolande van Baardewijk (gitaar), Marijke Pommerel (cello) en Heleen van Els (accordeon).

Klezmer is de term voor Joodse Oost-Europese muziek; een mengeling van Balkan-, zigeuner- en joodse volksmuziek, waarin ook dansstijlen als polka, wals, tango en mazurka terugkeren. Kenmerkend is de leidende rol van de klarinet.

Sinds de pogroms in Oost-Europa zwermden de (vaak Chassidische) Joden over de hele wereld uit. In de VS onderging de klezmer sinds begin 1900 invloeden van de foxtrot, charleston en jazz. Omgekeerd beïnvloedde klezmer de Amerikaanse jazz en daarmee zelfs componist George Gershwin ('Rhapsody in Blue').

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment