DSC 0123

ELBURG - Met de opvoering van het historstorisch openlucht-toneelspel 'Aleida van Putten' heeft Top Theater Elburg vrijdagavond een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Zestig jaar heeft Elburg er op moeten wachten, maar vrijdagavond 30 mei was er dan eindelijk weer een openluchtspel. In de kloostertuin van Museum Elburg voerden 15 acteurs het stuk Aleida van Putten op. Vanavond, zaterdag 31 mei, is het stuk nogmaals te zien. Het is een historisch openluchtspel over de familie Van Putten, die rond het jaar 1400 in Elburg leefde. In 1933 werd het stuk voor het eerst opgevoerd, toen de stad zijn 700-jarige bestaan vierde. 60 jaar geleden was het spel voor het laatst te zien toen Koningin Juliana Elburg bezocht.

Kijk HIER voor een fotoreportage van Kaat Moreeuw

Aleida van Putten is het verhaal van het adellijke meisje Aleida uit Elburg, dochter van ridder Pelgrim van Putten. Zij is verliefd op Reinald, de schildknaap van haar vader, maar een schildknaap is onder haar stand. Als Pegrim achter hun liefde komt, wordt hij woedend. In snel tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en het gezin Van Putten raakt totaal ontwricht. Jaloezie, verraad en geheimen uit het verleden zorgen voor grote problemen. Dat mag allemaal behoorlijk dramatisch klinken, er valt toch ook genoeg te lachen.

Het stuk heeft al een lange geschiedenis. 'Aleida van Putten is al ruim 80 jaar gelden geschreven door historicus H.J. Olthuis', zegt Marien Pruis, de initiator van dit project. 'Hij baseerde zich op een waargebeurd verhaal uit de Elburgse geschiedenis, maar daar gaf hij wel zijn eigen draai aan. Het is dit jaar precies 60 geleden voor het laatst gespeeld en daarna is het onder het stof geraakt. Die zestigjarige 'verjaardag' was een mooie aanleiding om het stuk weer eens te spelen, vond ik. Aleida moest echter wel ingrijpend veranderd worden om het voor 'moderne' ogen en oren aantrekkelijk te maken', vertelt Pruis lachend.

Voor die bewerking tekende Freek van der Heide. Enthousiast: 'Dat was een bijzonder leuke klus! Natuurlijk is de belangrijkste verhaallijn overeind gebleven, maar in de bewerking heeft een aantal personages een eigen verhaal gekregen. Uiteindelijk komen al die lijnen weer bij elkaar. Daarnaast zijn er vrolijke en grappige passages ingevoegd.' Pruis vult aan: 'Het wordt een zeer gevarieerde avond met live muziek, spannende scènes, mooie kleding. Dit alles vindt plaats op een historische plek in Elburg: de kloostertuin van Museum Elburg, de prachtige ommuurde tuin in het centrum van het eeuwenoude stadje.' Met grote stelligheid voegt hij toe: 'Dat wil je niet missen!'

Extra interessant is de aanwezigheid van de groep Middeleeuws Leven uit Assen. Pruis: 'Die groep bestaat uit mensen met een grote interesse voor het leven in de middeleeuwen. Zij geven 's middags onder andere kook- en zwaardvechtdemonstraties. Zo komt iedereen al goed in de sfeer.'

Kaarten á €8,- zijn te reserveren via www.ungevenementen.nl of in de voorverkoop te koop bij Museum Elburg, Pruis Verf & Wand en de Elburger Boekhandel. Daarnaast is het mogelijk om een compleet theaterarrangement te boeken. Voor €40,- kunt u deelnemen aan een heerlijk buffet, natuurlijk in middeleeuwse stijl, krijgt u twee drankjes én hebt u een gereserveerde plaats op de tribune.

Zie voor informatie www.ungevenementen.nl.

Korte historische beschrijving
Najaar 1397
Hof van Putten, ridder Pelgrim van Putten keert terug van de strijd met de Brabanders en Luikenaren. Hij wordt vergezeld door zijn mannen en schildknaap Reynalt de Vos van Steenwijk. Pelgrim van Putten ca. 1390 was even strijdlustig als zijn voorganger (Herbert van Putten). Hij toonde zich een dapper krijger tegen Brabanders en de Luikenaren. Maar ook was hij, meende dat men de eer van zijn familie te na kwam, een streng vader tegen zijn eigen dochter.

Mei 1398
Reynalt verklaart zijn liefde aan Aleid van Putten, dochter van Pelgrim. Deze (Pelgrim) kan en wil hiermee niet instemmen en verbiedt deze relatie. Dit leidt tot zoveel spanning dat Aleid vlucht en opgevangen wordt in het gezin van de vroegere jager Wolter. Pater Anselmus weet te bemiddelen tussen de gevluchte dochter en haar gegriefde vader. Tevens wordt ingestemd met het huwelijk tussen Aleid en Reynalt.

1398 Huwelijk
Huwelijk tussen Aleid en Reynalt en het daaropvolgende bruiloftsfeest. Het bruidspaar wordt in de echt verbonden door Pater Anselmus.
Het huwelijk van Aleid van Putten met Reynald de Vos van Steenwijk in 1398 is slechts tot stand gekomen nadat de gehele familie op den hof van Putten na de vlucht van Aleid maanden aaneen in dodelijke angst heeft verkeerd en de vader noodgedwongen eindelijk zijn toestemming verleende, waardoor de families de Vos en van Putten één werden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment