REGIO/ELBURG - De meeste kinderen van 0-12 jaar groeien gezond op. Bijna alle ouders ervaren de gezondheid van hun kind als goed of heel goed. In vergelijking met vier jaar geleden hebben meer gezinnen geldzorgen. Hierdoor zijn er spanningen in het gezin, gaan kinderen minder vaak naar een peuterspeelzaal of op vakantie. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland onder ouders van 0-12 jarige kinderen in 22 gemeenten in de regio. De GGD werkte hierbij samen met organisaties voor jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen: Icare, Vérian en Yunio.

Positief is dat ouders vaker dan vier jaar geleden regels stellen over toekomstig gebruik van alcohol door hun kinderen.

De boodschap om niet te roken en geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, is over het algemeen bekend; ten opzichte van 4 jaar geleden is dit verbeterd. Toch drinkt 2% van de moeders alcohol tijdens de zwangerschap en heeft 10% tijdens de zwangerschap gerookt.
In steeds meer gezinnen komen geldzorgen voor. Dit leidt tot spanningen in het gezin en kinderen gaan minder vaak naar een peuterspeelzaal, op vakantie of dagjes uit.

Tachtig procent van de kinderen beweegt voldoende. Kinderen spelen iets meer buiten dan vier jaar geleden. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat meer kinderen dagelijks langer dan twee uur voor de televisie en/of achter de computer zit.
Uit de Kindermonitor blijkt verder dat kinderen goed ontbijten. Ongeveer een derde van de kinderen eet echter op minder dan zes dagen per week fruit en/of groente en ruim een derde van de kinderen van 0-12 jaar drinkt meer dan twee zoete drankjes per dag. Het Voedingscentrum adviseert dit te beperken en kinderen water of thee zonder suiker te geven.

Verbeteringen
Kinderen hebben nog weinig invloed op hun eigen leefstijl. Verbetering van de gezondheid en het welzijn van kinderen richt zich daarom vooral op de ouders, de school en de woonomgeving. Speciale aandacht is nodig voor kinderen in gezinnen die moeite hebben om financieel rond te komen.

Het onderzoek
De Kindermonitor is een grootschalig onderzoek dat GGD Noord- en Oost-Gelderland in het najaar van 2013 heeft uitgevoerd in samenwerking met andere GGD'en in Gelderland en Overijssel. Ook is samengewerkt met de organisaties voor jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen. Bijna 13.500 ouders in de regio Noord- en Oost-Gelderland hebben via internet een vragenlijst ingevuld over de gezondheid en het welzijn van hun kind. De GGD gebruikt de gegevens om gemeenten te adviseren over hun gemeentelijk jeugdbeleid en gezondheidsbeleid.

Factsheet
De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn weergegeven in de factsheet 'Gezondheid van kinderen in de regio Noord- en Oost-Gelderland'.
Klik hier voor de factsheet.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment