veluwse randmeerroute 2 0

NUNSPEET/ELBURG - Het IVN houdt zaterdag 21 juni een fietsexcursie door het landschap tussen Nunspeet en Elburg.  De fietstocht gaat vanaf Nunspeet langs de oude Zuiderzeekust richting Elburg. Aan de orde komen de diverse landschapsbeelden die in de loop van eeuwen zijn ontstaan. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Bijna direct na de start wordt op de bebouwd geraakte enk van het voormalige buurschap Nunspeet gefietst. Uitleg wordt gegeven over het villagebied dat langs de voormalige Grooteweg ontstond op het omvangrijke landgoed de Grote Bunte . De route wordt vervolgd door het landschap dat veranderd gaat worden in het werklandschap ,,de Kolk". Verder naar de zogenaamde Rug van Wessingen, en het complex de Haere, een restant van de oude wildernis van stuifzandheuvels en heideveld. In de richting van de kust fietsend wordt het landgoed Klarenbeek gepasseerd en de Waterstaatskerk van 1831, gebouwd in het hart van het nieuwe Doornspijk, nadat door watergeweld de oude kerk aan de Zuiderzee voor de zoveelste keer zwaar beschadigd was. Via de zogenaamde derde dekzandrug wordt in het lage gebied langs de kust van het Veluwemeer teruggefietst op de weg naar het nu nog resterende deel van het landgoed de Grote Bunte. Slechts een klein deel van dit landgoed bleef behouden. Het overgrote deel veranderde in villagebied of werd verkocht, waarop het werd ontgonnen voor agrarisch gebruik.

Startpunt: Bij de uitkijktoren op het Transferium Nunspeet; vertrektijd om 10.00 uur. Afsluiting fietstocht op het startpunt tussen 13.30 uur en 14.00 uur. Opgave: tel. 0341 257166/ju.jong@planet.nl.

Verdere informatie: www.ivn.nl/noordwest-veluwe

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment