brand 241 MB

ELBURG - Op donderdag, 26 mei organiseren Alzheimer NW-Veluwe, thuiszorgorganisatie Icare Verpleging en Verzorging en Brandweer VNOG (Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland) een voorlichtingsbijeenkomst over brandgevaar in Kulturhus ’t Huiken, Lange Wijden 33, Elburg. Deze avond is vooral bedoeld voor mantelzorgers van mensen met dementie en professionele verzorgers met een signaleringsfunctie. De bijeenkomst is gratis en duurt van 19.30 - 21.30 uur. Belangstellenden hoeven vooraf zich niet aan te melden.

Sprekers op deze avond zijn Andre Berghorst en Heimen Pap. Zij zijn beiden werkzaam bij de afdeling Risicobeheersing én vrijwilligers bij de uitrukdienst van de brandweer. Zij zullen de bezoekers wijzen op potentiële gevaren in en om de woning: "Mensen met dementie krijgen in de loop van de tijd steeds meer moeite om veilig met allerlei huishoudelijke apparatuur om te gaan. Heel vaak ontstaan problemen met het gebruik van het gasfornuis. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker als de persoon met dementie alleen woont en er geen voortdurend toezicht is."

De meeste branden ontstaan tijdens het koken. Zo kan het gebeuren dat iemand het gas laat branden als de pannen al van het vuur zijn gehaald of vergeet het gas aan te steken als de gaskraan open is gedraaid. Gewone gasdetectors en rookmelders zijn alleen zinvol als er ook andere mensen in huis wonen. De persoon met dementie weet mogelijk niet wat een alarmgeluid betekent. Dat kan tot verwarring leiden. Er bestaan rookmelders die draadloos een signaal naar een meldcentrale kunnen geven.

Thuiszorgorganisatie Icare werkt met een Plus koffer. Daarin zitten technische hulpmiddelen voor acute situaties, zoals een bedmat met sensor, een rookmelder en mobiele personenalarmering. Deze hulpmiddelen worden gekoppeld aan de meldkamer. De hulpverlener of mantelzorger wordt daardoor direct gealarmeerd en kan snel hulp bieden.

Er zijn tegenwoordig alarmsystemen op de markt die de gastoevoer naar het fornuis afsluiten als door rookontwikkeling de rookmelder af gaat. Zo'n alarmsysteem kan eenvoudig in het aanrechtkastje worden gemonteerd. Ook kunnen de knoppen van het gasfornuis worden afgeschermd zodat ze niet per ongeluk open gedraaid worden. Er zijn kooktijdbegrenzers waardoor de kans op droogkoken kleiner wordt.

"Er zijn nog meer risicofactoren waar niet iedereen bij stil staat" gaat Heimen Pap verder. "Wees bijvoorbeeld voorzichtig met de aanschaf van een elektrische waterkoker voor iemand die een fluitketel gewend is. Het zal niet de eerste keer zijn dat de waterkoker op een kookplaat wordt gezet om thee te gaan maken!

Water en elektriciteit gaan niet samen. Gebruik daarom geen elektrisch bijzetkacheltje in de badkamer. Gebruik geen elektrische deken als het risico op incontinentie aanwezig is.

Laat de geiser regelmatig controleren en zorg dat de ruimte waar hij hangt goed is geventileerd. Installeer in badkamer en keuken thermostaatkranen of kranen met temperatuurbegrenzer om brandwonden te voorkomen."

Tijdens de bijeenkomst krijgen de bezoekers nog meer tips om de kans op ongelukken te verkleinen. Voor informatie over de bijeenkomst kunnen geïnteresseerden terecht bij Alzheimer Coördinator Voorlichting Ineke de Kruijf, 06 - 84182661 en voorlichtingnwveluwe@gmail.com.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment