Sneltest corona verkleind

HARDERWIJK -Ziekenhuis St Jansdal heeft een sneltest beschikbaar om corona vast te stellen. Patiënten en medewerkers van St Jansdal hoeven hierdoor minder lang in spanning te zitten zodra zij getest zijn. St Jansdal is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze test uitvoert. De medewerkers van het medisch microbiologisch laboratorium testen zelf. Binnen een uur is de uitslag bekend. “De snelheid is fantastisch”, zegt hoofdanalist Jacqueline Mol. “Deze sneltest, de uitslag van de CT-scan en de duur van de klachten bepalen samen of een patiënt in isolatie verpleegd moet worden.”

Uit analyse van het RIVM blijkt dat de nieuwe test goed en betrouwbaar  is. Afgelopen weekend is de test goedgekeurd door het ziekenhuis zelf. Vanuit het RIVM is aan het St Jansdal toestemming verleend om zelf te starten met testen. De test wordt dagelijks tot 21.00 uur uitgevoerd. Monsters afgenomen na dit tijdstip, worden direct de volgende ochtend als eerste behandeld.

Naast het verminderen van spanning bij geteste personen, voorkomt het ook dat patiënten niet onnodig in isolatie hoeven te liggen tijdens het wachten op de uitslag.