politieuniformnieuws

- door Wim Kamphorst -

DOORNSPIJK - Doornspijk en de wijken Oosthoek en de Vrijheid in de gemeente Elburg hebben sinds maart 2018 een nieuwe wijkagent mogen verwelkomen. Zijn naam is Ton Hop en hij was bereid om een kort interview te geven.
Als lid van het wijkcomité heb ik met hem afgesproken bij het Hart van Thornspic. Toen ik daar arriveerde kwam de politieauto er al snel aan. Gelijk na onze begroeting stapte Ton Hop als wijkagent het gebouw binnen om zichzelf voor te stellen aan het personeel van het hart van Thornspic. We kregen een bakje koffie en begonnen al snel met het uitwisselen van verhalen.

1) Wilde u altijd al politie agent worden?
Ton Hop: Toen ik heel jong was niet. Ik wilde eigenlijk ingenieur weg- en waterbouw worden, maar na een jaar gesnuffeld te hebben op de H.T.S. wilde ik toch iets anders en heb ik besloten om politie agent te worden.
De ogen van Ton Hop beginnen wel te glinsteren als hij het heeft over de passie van zijn jeugd, ingenieur worden. Het is een onderwerp waar Ton veel plezier aan beleeft. Of, zoals hij het zelf mooi verwoord; “ik kan niet fatsoenlijk langs een brug rijden, zonder even naar de constructie te kijken”.

2) Hoe bent u in Elburg, en de wijken waar u nu werkzaam bent, terecht gekomen?
Ton Hop: Ik ben begonnen in Rotterdam en heb mijn opleiding daar behaald. In die stad werkte ik in een wijk van 150.000 bewoners. Daarna heb ik besloten om terug te gaan naar de Veluwe; beginnend in Apeldoorn en vervolgens naar Harderwijk, als wijkagent. Vervolgens ben ik naar Nunspeet gegaan, met als korte zijsprong de recherche in Apeldoorn. Na dit alles ben ik uiteindelijk hier in de gemeente Elburg terecht gekomen.

3) Heeft u naast het politiewerk ook werkervaring op andere gebieden?
Ton Hop: Mijn ouders hadden een eigen horecazaak en een benzine station. Ze draaiden soms samen wel werkweken van 170 uur. Ze werkten dus erg hard en ik hielp mee. Dat is voornamelijk mijn werkervaring buiten de politie om.

4) Wat is uw favoriete film?
Ton Hop: The Rock is mijn favoriete film. De actie, muziek en acteurs zijn helemaal top. Een echte aanrader!
Ook hier komt er een glimlach op Ton zijn gezicht tevoorschijn. Het is duidelijk dat de film tijdens het vertellen voor zijn ogen voorbij flitst en hij ervan geniet alsof hij het weer voor het eerst ziet.

5) Wat is uw favoriete eten?
Ton Hop: Ik eet graag gewone, lekkere Hollandse gerechten, maar eten bij de Chinees is wel mijn favoriet.
Uiteraard heb ik even gecheckt of Ton de Chinese maaltijd dan in Elburg besteld. Maar helaas; hij moest mij spijtig genoeg vertellen dat hij het in Harderwijk haalt, wat logisch is aangezien hij met zijn gezin in deze stad woonachtig is. Maar toch jammer dat hij de chinees in Elburg nog niet kent.

6) Waar ergert u zich het meeste aan?
Ton Hop: Dat mensen onverdraagzaam zijn naar elkaar toe. Leven en laten leven is een belangrijke kernwaarde voor mij, als persoon maar ook als wijkagent. Mensen mogen een andere mening of overtuiging hebben, maar laat dan de ander ook in zijn waarde ondanks de verschillen.

7) Waar geniet u het meeste van?
Ton Hop: Het klinkt een beetje cliché, maar ik geniet het meest van mijn gezin. Ik heb mooie en leuke kinderen en ben inmiddels al 34 jaar getrouwd. De werktijden van mijn functie als wijkagent zijn onregelmatig, maar gelukkig kon ik vaak flexibel zijn in de tijden, om er te kunnen zijn voor mijn gezin.
Inmiddels lopen er een aantal mensen met rollators langs ons heen en beginnen de gesprekken automatisch te ontstaan. Een agent in uniform valt natuurlijk op in Doornspijk. Een bewoner aan de overkant komt even langs en geeft Ton een hand. De man vraagt hem om eens langs te komen om elkaar te ontmoeten en om te kijken of Ton iets kan betekenen voor hem. Het valt mij op dat dit natuurlijk past bij de functie van wijkagent, maar zeker ook bij Ton als persoon; contacten aangaan en zich dienstbaar opstellen om te kijken waar hij kan helpen.

8) Wat vindt u het leukste aan uw werk?
Ton Hop: Het contact vind ik mooi en als ik ergens bij kan helpen ook. De combinatie van deze twee maakt het werk wat ik doe plezierig en aangenaam. Natuurlijk zijn er ook dingen die minder leuk zijn, o.a. het werk wat me van de straat afhoudt.

9) Wat is het spannendste wat u in uw werk heeft meegemaakt?
Ton Hop: Ik heb veel spannende dingen meegemaakt, maar wat me het meeste geraakt heeft, is een gijzeling waarin ik geconfronteerd werd met het feit dat je in een situatie komt, waarbij je moet beslissen over leven en dood en misschien iemand moet neerschieten en daarmee iemands leven af te nemen. Na deze situatie heb ik ook tijd genomen om hierover na te denken.
Naast spannende dingen kwamen er ook verhalen langs die het werk bij de politie gewoon interessant maken; ontmoetingen met ministers van Nederland, een paus, de kalief van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap . En ook het meewerken aan de beveiliging van presidenten. Je kan duidelijk merken dat Ton Hop een agent is die lang in het vak zit. Niet alleen door de vele ervaringen waarover hij vertelt, maar ook door hoe hij mensen observeert tijdens het interview. En niet alleen dat; hij kon ook mijn leeftijd aardig goed inschatten tijdens onze eerste ontmoeting. Hij kon dit goed raden, omdat hij naar de huid rondom mijn ogen keek. Hij is één van de weinigen die mijn leeftijd goed inschatte. Ik stond er versteld van! De meeste mensen schatten mij namelijk wel 10 jaar jonger in.

10) Is er iets in uw werkveld waar u graag verandering in zou willen zien?
Ton Hop: Vroeger stonden we als politie dichterbij de bewoners. Dat zou ik graag weer terug willen zien. De taken die erbij zijn gekomen in de loop van de tijd zijn helaas dingen die afstand creëren tussen de bewoners en mij als wijkagent. Maar ik zal er alles aan doen om tijd te investeren in de wijken waarin ik mag dienen.

11) Werkt u veel met collega’s of vaak alleen?
Ton Hop: We hebben in Elburg een ontmoetingsplek (steunpunt) waar we elkaar kunnen treffen. Daar zijn we heel blij mee. We delen als wijkagenten onderling alles met elkaar. Via WhatsApp houden we elkaar up to date en in de avonden bellen of spreken we elkaar soms. In de wijk zelf ben ik alleen aan het werk. Wel heb ik meerdere collega’s die me kunnen assisteren indien dat nodig is.

12) Hoe bevalt het werk in onze wijk u tot dusver?
Ton Hop: Ik ben in maart 2018 begonnen met het ontmoeten van zowel de bewoners als ambtsbekleders. De wijken Oosthoek en de Vrijheid in Elburg zijn heel anders dan Doornspijk; daarin zie ik wel een mooie uitdaging, om alle wijken goed te leren kennen. En, zoals je misschien net al zag, ik geniet ervan als mensen bij me komen om te delen waar ze zich bevinden en waar ze mee zitten, zodat ik vervolgens kan kijken wat ik daarin zou kunnen betekenen.
Een leerling uit groep 8 komt toevallig even langs. Deze leerling had Ton Hop eerder al op haar school uitgenodigd om iets te komen delen over zijn werk. Dit zijn de momenten waarin de wijkagent contact kan maken met de bewoners. Iedereen, oud en jong, is welkom om contact te maken met Ton. Dat zie ik tijdens het interview ook echt gebeuren en dat is mooi om te zien.

13) Waar zouden we u als bewoners mee kunnen helpen?
Ton Hop: Meld wat je ervaart, ziet en hoort. Vermoed je dat een kind geslagen wordt, meld het. Vermoed je dat er iets mis gaat in een gezin, meld het. Het zou jammer zijn als we te laat komen met onze hulp. Beter te vroeg dan te laat.
Dit heb ik persoonlijk ook zo meegemaakt. Tijdens een wandeling zagen mijn vrouw en ik een pistool liggen in een weiland. Het lag te ver om te kunnen zien of het echt was of speelgoed, maar het was zwart, zag er niet nep uit en iemand had het duidelijk van zich afgegooid. Nadat we contact hadden gezocht met een wijkagent bleek het een speelgoed pistool te zijn, maar meerdere malen werd ons gezegd dat ze blij waren dat we het gemeld hadden. Goed om in gedachten te houden!

Ton Hop wijkagent Doornspijk, Hoge Enk, Elburg (Oosthoek & Vrijheid) Politie | Oost-Nederland | Noord Oost Gelderland | Veluwe-Noord Bezoekadres: Beethovenlaan 41, 8071 VM Nunspeet Postbus 618, 7300 AP Apeldoorn Telefoon 0900-8844 ton.hop@politie.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment