scan

ELBURG - Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe beheert veel oude documenten, waaronder de archieven van de gemeente Elburg. Vooral de perkamenten documenten en akten, de charters uit de 14e , 15e en 16e eeuw, zijn hierbij bijzonder. Deze kwetsbaredocumenten bewaren ze in een archiefruimte, waarin de luchtvochtigheid en de temperatuur constant gehouden worden. Daardoor wordt voorkomen dat deze documenten snel verouderen en vervallen. Ook het gebruik van deze charters voor onderzoek en voor tentoonstellingen draagt natuurlijk bij aan het verval. Om het verval door intensief gebruik tegen te gaan, laat het Streekarchivariaat de oudste perkamenten documenten, zo'n 600 stuks, bij een professioneel scanbedrijf digitaliseren.

 De gescande documenten worden daarna via de website www.streekarchivariaat.nl beschikbaar gesteld. Best wel bijzonder te bedenken dat elke internetgebruiker dan deze Elburgse akten kan bekijken. De charters worden begin juli terug verwacht in Elburg.

Op de foto staat een charter van Koning Albert van Zweden en Gothen, waarbij deze een stuk grond aan Elburg beschikbaar stelt om Hanze handel te drijven (15 juli 1368).

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment