lyda

Wat is het toch fijn als de bloesem bloeit en de vogels weer zingen. Een nieuwe start! We openen onzeramen voor wat extra frisse lucht: heerlijk toch? In onze omgeving kan dat ook nog gewoon. Maar je zult maar op een plek in een stad of streek wonen waar het altijd stinkt naar de uitlaatgassen. Of je buurman is een vervent houtstoker en hij heeft de halve wijk aangestoken met zijn hobby, terwijl jij daar vanwege je astmatische klachten absoluut niet tegen kunt! Die gast kan kan zo maar bij jou in de buurt wonen!

Nederland heeft een koppositie op het gebied van circulaire economie en duurzaam inkopen. Maar waar het gaat om andere milieuthema’s is nog wel ruimte voor verbetering, zegt de Europese Unie in een recente evaluatie van haar milieubeleid.

Onderzoekers geven aan, dat luchtverontreiniging alleen al in Europa zo’n 800.000 extra sterfgevallen veroorzaakt. Ze baseren dit soort cijfers op een nieuw model, dat beschrijft welke effecten verschillende bronnen van luchtvervuiling op de sterftecijfers hebben. Recent is een verband aangetoond tussen ultrafijnstof en autisme bij kinderen van 1 tot 3 jaar. Dat had ik niet verwacht. U wel?

Ik denk dat we binnenkort nog veel meer te weten gaan komen over een gebrek aan frisse lucht in steden en langs onze wegen. Zoveel redenen te meer om met elkaar stevig in te zetten op meer duurzaamheid, ook en misschien wel juist als het gaat om zoiets gewoons als de lucht die we in ademen. Voor onze toekomst en die van onze kinderen!

Lyda Sneevliet

Wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment