foto Henk Wessel column

Verkeersveiligheid raakt ons allemaal en we hebben er allemaal verstand van. Maar ik val maar meteen met de deur in huis, verreweg de grootste winst in het verbeteren van de verkeersveiligheid is te vinden bij onszelf! In 2018 zijn in ons land 678 doden gevallen in het verkeer. Voor ouderen is de fiets het grootste risico en voor jongeren de auto. Natuurlijk moeten het Rijk, provincie en gemeente proberen hun wegen zo veilig mogelijk in te richten, maar met het veranderen van ons gedrag kunnen we vandaag beginnen.

Zo maar even een aantal oorzaken van ongevallen op een rijtje; gebruik telefoon, alcohol, onvoldoende afstand houden, negeren verkeersborden en het rijden met een te hoge snelheid. Ik hoor een aantal van u zeggen: Dan moet er meer en beter gehandhaafd worden, maar beste mensen laten we de wereld niet omdraaien. U en ik hebben volgens mij ook een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen en dat wij veilig thuis komen 's avonds.

Iedereen die iemand kent die gemist wordt door een dodelijk ongeval of beperkt kan functioneren in het dagelijks leven vanwege blijvend letsel weet hoe ontzettend veel verdriet onnadenkend gedrag in het verkeer kan veroorzaken. Natuurlijk zijn en blijven een goede inrichting van de weg en handhaving van groot belang, maar het levert maar een klein aandeel in de ongevalsoorzaken. Laten we vooral zelf in actie komen door "ons verstand eens voorrang te geven".

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment