geld

Misschien herkent u het wel, samen in de bank eens rustig nadenken over je inkomsten, kosten, uitgaven, wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden, als persoon of als gezin, vereniging of bedrijf. De gemeenteraad doet dat deze week ook namens u als inwoners van de gemeente Elburg. Om niets te vergeten schrijven wij ons "op de bank gesprek" in de zogenoemde kadernota. Eigenlijk het gemeentelijk huishoudboekje in potlood, want tijdens de begrotingsvergadering in de maand november, schrijven we de inkomsten en uitgaven "in inkt", dan ligt het definitief vast.

Net als thuis liggen veel uitgaven wettelijk vast, de gemeenteraad heeft hierin geen keuze, denk onder andere aan wettelijke voorzieningen, uitkeringen, belastingen en dergelijke. De discussie in de raad gaat dan ook vooral over onderwerpen waarin de gemeente wel zelf keuzes kan maken, leggen we een weg aan of niet, wel of geen extra geld naar verenigingen, voedselbank, sociale en maatschappelijke voorzieningen, speeltuinen etc. etc.

De gemeente Elburg heeft een huishoudboekje van bijna 55 miljoen euro per jaar. Hiervan komt ruim 60% van het rijk of anders gezegd uit den Haag, dus u begrijp dat meer of minder geld uit Den Haag van grote invloed is op de gemeentelijke inkomsten en uitgaven.

Extra lastig is dat de rijksoverheid twee keer per jaar in mei en september probeert in te schatten hoe groot de bijdrage aan de gemeenten is. Dit doen ze overigens voor een periode van 4 jaar en zolang proberen we als gemeente in onze begroting vooruit te kijken.

Het blijft een schatting, want in de wet is geregeld hoe meer het rijk zelf uitgeeft, hoe meer de gemeenten ontvangen en andersom natuurlijk ook, minder gasopbrengsten kan maar zo betekenen dat hierdoor minder rijksuitgaven mogelijk zijn en wij als gemeente ook minder ontvangen.

Als gezin zou het erg lastig zijn wanneer u werkgever twee keer per jaar uw salaris aanpast terwijl u vast zit aan afspraken en uitgaven.

En... ook hier geldt, soms met een jaar vertraging, dat ook de gemeente niet meer kan uitgeven dan ze ontvangen. Ik wens onze 19 ‘vaders en moeders’ wijsheid toe in deze lastige uitdaging om de belangen van het gezin van de gemeente Elburg te behartigen!

Henk Wessel

Wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment