hanze

Eind juni mocht ik Elburg tijdens de internationale Hanzedagen in de Russische Hanzestad Pskov vertegenwoordigen. Elburg was samen met andere Nederlandse Hanzesteden op bescheiden wijze aanwezig. Het uitgebreide programma met lezingen, workshops en netwerkontmoetingen was intensief en leerde me veel over de onderlinge verbondenheid tussen de Hanzesteden. Echter, achteraf realiseer ik me dat ik buiten het officiële programma nog meer geleerd heb. 


De Russen lieten tijdens de Hanzedagen weinig aan het toeval over. Naast de vele gemoedelijke politieagenten liepen stoere militairen hun rondes. Verdwalen was onmogelijk. Iedere vertegenwoordiger kreeg een gids toegewezen, in mijn geval een bijdehante jonge Russin. Ondanks haar goede bedoelingen heb ik haar na enkele uren voor de volgende dag vrijgegeven. Na haar ‘vrije dag’ ondernamen we een nieuwe poging en raakten we enigszins aan elkaar gewend. Toen we een fors standbeeld van Lenin passeerden, bracht ik het gesprek via Lenin en Stalin richting het huidige Russische bewind. Het gesprek werd echter vakkundig afgekapt: “We don’t talk about politics!” Er bleken strenge instructies meegegeven te zijn; er mocht niet over de huidige politiek en regering gesproken worden met de Westerse bezoekers. We vervolgden onze route door een straat met pas geschilderde huizen… 

Ik leerde een les die ik graag met u deel: wat is het een enorm voorrecht om in een vrij land te mogen leven. Een land waarin we vrijuit met iedereen over politiek, afkomst en religie mogen spreken. Een land waarin we geen instructies krijgen om alleen de mooie straten en pleinen te laten zien, een land wat ruimte geeft om een eigen mening erop na te houden. Een land en gemeente waarin we op respectvolle wijze met elkaar van mening mogen verschillen. Mijn Russische gids had het vast niet zo bedoeld, maar dankzij haar instructies ben ik onze Nederlandse vrijheid nog meer gaan waarderen.

Arjan Klein
Wethouder

Ps. Een andere keer vertel ik wat meer over de Hanze en de Hanzedagen. Volgend jaar ga ik graag met een grote Elburger delegatie naar Hanzestad Brilon, in het Duitse Sauerland. Ik informeer u daarover tijdig. 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment