ganzen

De ouderen onder ons hebben allemaal weleens in de put gezeten of er iemand uitgehaald, ik doel nu niet op het dagelijks leven maar op de koude wintermaanden ’s avonds, bij de kachel, met een kopje koffie of thee, een speculaasje en het gezellige familiespel ganzenborden, oudhollandser kan het niet! De weg die dit beestje aflegde stond een beetje symbool voor de levensweg, onderweg kunnen de put en de gevangenis maar beter gemeden worden om vertraging te voorkomen.

Op en rond de Zwolscheweg en zelfs soms op de busbaan kunnen we de afgelopen jaren een steeds groter wordende groep ganzen aantreffen. Parmantig en zonder aarzelen steken ze de drukke weg over, ze zijn niet snel onder de indruk en verweren zich kranig naar de fietsende voorbijgangers als dat nodig is.

Prachtig tafereel om te zien, een soort levend ganzenbord met alle risico’s van dien. Sommige ganzen zijn in het drukke verkeer gesneuveld, automobilisten worden afgeleid en fietsers twijfelen of ze de confrontatie wel of niet aangaan en proberen niet uit te glijden over de glibberige mest.

En...iedereen heeft er natuurlijk een mening over. Wat mij betreft zijn een klein aantal ganzen leuk voor de sfeerbeelden, maar dit zijn er veel teveel!

Komend najaar willen wij met behulp van een soort ganzenhoedster het grootste deel van de ganzen vangen en hun onderbrengen bij een ganzenboerderij elders in Nederland. Van de overblijvende ganzen zullen we het grootste deel van de vele eieren die ze leggen insmeren met een soort voorbehoedsmiddel zodat niet alle eieren uitkomen.

Met deze diervriendelijke aanpak proberen we de leuke sfeer rondom de ganzen te bewaren maar de overlast fors te beperken.

Henk Wessel

Wethouder

Ps:
En beste inwoners, stop alstublieft met het voeren, hoe goed bedoeld ook!

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment