aardgas

ELBURG - In Buurtgebouw Oostendorp vond de eerste informatieavond over ‘Elburg aardgasvrij’ plaats. Ongeveer 80 belangstellenden gingen aan de hand van een presentatie in gesprek met de adviseurs van bureau OverMorgen, dat de gemeente begeleidt bij dit project.

Wijkaanpak

Veel vragen gingen over de noodzaak om van het aardgas af te gaan en wat betaalbare alternatieven zijn om de woning te verwarmen. Ook waren veel mensen benieuwd wanneer hun straat of wijk aan de beurt is om van het gasnet afgesloten te worden en of het dan verplicht is om hieraan mee te werken. Dit zijn kwesties die OverMorgen momenteel in kaart brengt. Alle informatie wordt verwerkt tot een Warmtevisie waarin staat welke wijken wanneer van het aardgas zouden kunnen en welke warmte-oplossingen er zijn. De Warmtevisie is naar verwachting begin 2020 klaar. Daarna wordt per wijk samen met de bewoners een uitvoeringsplan gemaakt.

2030 en 2050

‘Elburg aardgasvrij’ vloeit voort uit het Klimaatakkoord dat binnenkort ondertekend wordt. In het Klimaatakkoord staan afspraken om Nederland schoner en duurzamer te maken. Eén daarvan is dat we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. Voor de gemeente Elburg betekent dit dat bijna 9.000 woningen anders verwarmd moeten gaan worden. Een enorme operatie die we daarom nu al voorbereiden.

Vervolg

Wilt u in de komende periode betrokken blijven bij deze ontwikkelingen? Dat kan! Stuur daarvoor een e-mail met uw gegevens naar duurzaam@elburg.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment