col

Deze week mocht ik mee met onze ‘groene boa’ op zijn ronde langs de velden. Niet alleen liet hij me op deze zonnige dag de mooiste plekjes in ons buitengebied zien, ook leerde ik hoe anders een boa kijkt. Hij let op allerlei zaken: vuil rond containers of op speelplaatsen, auto’s die te lang op een bepaalde plek staan, onraad waar ik geen idee van heb. Niet alleen dichtbij, ook in de verte wordt gezien, dat een houtopstand wel wat erg is uitgedund. We rijden door diepe plassen en modderpoelen om ergens op een locatie waar geen mens komt, polshoogte te nemen. “Het zijn uitgelezen plekjes voor bepaalde lieden om afval te dumpen en we houden dat strak in de gaten”, vertelt onze Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Hij heeft bij vele locaties een verhaal en kan volgens mij zo een boek schrijven.

Vermakelijk, maar ook schokkend soms! Wat mensen niet doen om geen stortkosten te hoeven betalen – de risico’s die ze nemen door zonder vergunning een of meer bomen te kappen! Dieptepunt was voor mij wel om te zien dat de net door de vrijwilligers van de Stichting Landschapselementen Elburg geplante bomenrij langs de Kamperweg, waarschijnlijk door een onverlaat uit de buurt, zijn getopt!

Het had flink gestormd het weekend en dat was te zien in de Doornspijkse bossen. Af en toe maakten we een korte stop om een flinke tak aan de kant van het pad te kunnen leggen en de weg weer vrij te maken, verder was het stil in het bos.

De boa kijkt met andere ogen, dat is zijn vak, maar wat is het geweldig om als bewoners zo dichtbij zo’n prachtig uitloopgebied te hebben!

Lyda Sneevliet

wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment