Henk Wessel

Er is de laatste weken natuurlijk heel veel gezegd en geschreven over de coronacrisis en de gevolgen hiervan. Nee ik ga deze column niet misbruiken om als één van de 17 miljoen virologen die ons land inmiddels rijk is te vertellen wat er voor tekorten zijn te ontdekken in de deskundigen van het RIVM. Toch houdt het ons allemaal bezig, een gevoel van sociale ontreddering, onzekerheid en machteloosheid, kenmerkend voor een periode van crisis is dat niemand zicht heeft op het einde van deze periode.

Ik denk dat we allemaal onze zorgen hebben over de gezondheid van anderen en onszelf, over onze baan, de economie, we komen samen tot de ontdekking dat we minder weten en kunnen dan we altijd dachten. Toch zie je ook al een beetje gewenning in de samenleving en blijven we elkaar daarom oproepen om afstand te houden en naar elkaar om te zien. Deze crisis zal ook voorbijgaan, maar dat er blijvende veranderingen zullen zijn is volgens mij zeker.

Predikanten, sociologen, economen, u en ik hebben allemaal zo onze hoop en verwachtingen van deze 'veranderingen'. Ik heb erg veel respect voor ondernemers met nieuwe initiatieven, nieuwe inzichten en snelle aanpassingen richting de anderhalve meter samenleving.

Thuiswerken, met skype, teams of zoom heeft zeker nadelen in de onderlinge contacten en verhoudingen maar biedt ook meer efficiency, minder reistijd, korter en bondiger vergaderen, het kan haast niet anders dat hiervan een deel blijvend is, minder woon-werk verkeer, minder files, minder CO2-uitstoot etc.

Ook denk ik dat er meer ruimte komt voor lokale producten, vakanties in eigen land en minder ambtshalve zoenen en handen geven. Het zou mooi zijn dat de toegenomen samenhorigheid in onze maatschappij blijvend zou zijn voor iedereen, afstand houden verandert dan in elkaar echt de ruimte geven....

Henk Wessel

wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment