harm pijl zwart header campagnepagina

In deze “coronatijd” zien we een toename van het aantal gevallen van internetfraude. Een email, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over de maken. Dit heet phishing. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klinkt, snijd je internetcriminelen flink de pas af en kun je internetfraude voorkomen.

Waar moet je op letten?

E-mails: Controleer de aanhef, de afzender en de bijlage. Ontvang je een e-mail met bijlagen en vertrouw je het niet, open deze bijlagen dan niet, zeker geen bijlagen die eindigen op “exe”. Krijg je een mail met een vraag om je persoonsgegevens aan te leveren of te controleren? Foute boel, je bank, verzekeringsmaatschappij en de overheid vragen hier namelijk nooit om in een mail!!

Whatsapp/sms: Ken je de persoon of organisatie maar vertrouw je het bericht niet? Neem zelf contact op om te controleren of het bericht daadwerkelijk van de afzender komt. Zeker als het gaat om een betaalverzoek. Overheidsinstellingen, banken en dergelijke maken geen gebruik van whatsapp/sms om gegevens op te vragen of betaalverzoeken te doen.   

Betaalverzoek: Is het logisch dat je dit betaalverzoek krijgt? Ken je de persoon? Neem zelf contact op om te controleren of het betaalverzoek wel klopt.

Voor meer informatie: Kijk ook op www.veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment