geld

Ik kan mij heel goed voorstellen dat de kop van de column niet echt uitnodigt om lekker onderuit gezakt in de bank te gaan zitten lezen, allesbehalve spannend. Ik geef toe dat het vooral woorden zijn waar een wethouder financiën mee opstaat en naar bed gaat, in figuurlijke zin dan.Wanneer je de dikke van Van Dale online erbij pakt staat bij het woord 'structureel' als betekenis; 'steeds terugkerend' en bij 'incidenteel' is de uitleg 'af en toe of zo nu en dan'. In de financiële wereld zijn deze begrippen heel bekend en worden veel gebruikt, zeker daar waar het om het huishoudboekje van de gemeente gaat. Bij structurele lasten moet je denken aan gas, water, elektriciteit, rente, aflossing, salarissen, uitkeringen etc. en bij opbrengsten aan belastingen, algemene rijksuitkering, huuropbrengsten en ga zo maar door.

Eigenlijk is het net als in een gewoon gezin, waar structurele vaste kosten iedere maand of kwartaal terugkeren en een salaris wat je iedere maand keurig op tijd ontvangt. Wanneer u onverwachts een erfenis of een bonus ontvangt spreken we van incidentele ontvangsten. Met deze voorbeelden is het beter te spreken over éénmalige ontvangsten of uitgaven.

En wat u thuis niet lukt, dat lukt ook de gemeente niet, namelijk om met incidentele ontvangsten structurele uitgaven te betalen, je houdt dit in ieder geval niet lang vol. Er blijven natuurlijk altijd mensen die structureel teveel geld besteden aan incidentele uitgaven, meestal zie je dit heel duidelijk bij anderen in je omgeving.

Zomaar een gemeentelijk voorbeeld uit de praktijk van alle dag: wanneer je een tijdelijke belasting mocht heffen op leidingen van Liander, dan kun je daar geen structurele tekorten in de jeugdzorg mee betalen. Overigens heb je ook mensen die zich over elk incident opwinden en daardoor structureel boos zijn of mensen die iedere keer een andere reden hebben, maar daardoor wel structureel te laat komen.

Ik kan u verzekeren dat wat mij betreft een column met zo'n saai onderwerp éénmalig zal zijn en misschien zullen de lezers vanaf nu structureel een ander inzicht hebben op incidentele zaken in hun omgeving en in de rest van de wereld. 

Henk Wessel

wethouder

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment